Het Angsthaasje – Jan Thornhill

Titel: Het angsthaasje. Een Jataka-verhaal uit India
Auteur: Jan Thornhill
Uitgeverij: Milinda-uitgevers
ISBN: 978 9056 701017

Als ik aan fabels denk, denk ik als eerste aan “Van den vos Reynaerde”. Gek eigenlijk, want dat is niet eens een fabel. Ook denk ik aan de fabels van Jean de La Fontaine, zoals het verhaal over de krekel en de mier. In elk geval, het zijn dierverhalen, waarbij de dieren menselijke eigenschappen bezitten.

Fabels komen waarschijnlijk in alle culturen voor. Zo ook in Indiase verhalen. “Het Angsthaasje” is een van de vele mooie Jataka-verhalen. Deze Boeddhistische verhalen tonen de universaliteit aan van de menselijke eigenschappen. Net zo als de reeds genoemde fabels uit onze contreien. Dat maakt deze verhalen zo geschikt om voor te lezen aan kinderen, om te filosoferen met elkaar over de diepere betekenis en hoe je ze toe kan passen op je eigen leven.

Dat betekent dat je dit verhaal op vele manieren kan brengen. En het dus voor kinderen van vele leeftijden leuk kan zijn. Voor de kleintjes kan het een simpel bedtijd-verhaaltje zijn, worden ze iets groter, dan vergt het meer inspanning om het kind erbij te betrekken. Het loont echter om het verhaal niet af te doen als een kinderverhaal.

“Het Angsthaasje” gaat over een haasje die al snel bang is. Als hij een mango hoort vallen, denkt hij dat de wereld vergaat en holt er als de hazewind van door. Andere dieren volgen hem blindelings. Tot ze de wijze leeuw tegenkomen. Als enige vraagt hij “Wie heeft gezien dat de wereld vergaat?” Hij durft voor zichzelf te denken, gaat op onderzoek uit en stimuleert hiermee de andere dieren even stil te staan bij de waarheid.

“Het Angsthaasje” verteld een verhaal dat eeuwen oud is. Je zou toch hopen dat de boodschap een keer landt. Vooralsnog hebben we echter een mooi geillustreerd boek, dat hopelijk meer aandacht krijgt dan eens een keer voorgelezen te worden voor het slapen gaan.

Waardering: 7,5/10


Lees “Het Angsthaasje” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.