Fabelhaven, de opkomst van de Avondster – Brandon Mull

Titel: Fabelhaven, de opkomst van de Avondster
Auteur: Brandon Mull
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 978 90 225 5461 6

In mei las ik “Fabelhaven”, het jeugd-fantasy boek over Kendra en Seth die ontdekken dat hun grootouders een magisch reservaat beheren. Een gebied vol met elfjes, duiveltjes, najaden, saters en allerlei andere wezens. Eerlijk gezegd niet het soort boek wat ik verwachtte leuk te vinden. Maar ik werd zéér aangenaam verrast.

Dus toen ik hoorde dat uitgever Boekerij deel twee zou uitbrengen, wist ik niet hoe snel ik het te pakken moest krijgen. En inderdaad, schrijver Mull gaat gewoon net zo sterk door met het verhaal. In “Fabelhaven, de opkomst van de Avondster” wordt Kendra geconfronteerd met een bedreigende situatie op school. Maar gelukkig verschijnt Errol, die ze wel wil helpen. Het enige dat ze hoeven te doen is een beeldje te ontvreemden. En jawel, de bedreiging (een kobold) verdwijnt. Dan vraagt Errol ze om hem een keer te helpen door een magisch artefact bij een kwaadaardig individu weg te halen.

En zo gaan de twee kinderen weer op avontuur, waarbij ze weer op Fabelhaven terecht komen. Dit keer staat er veel op het spel: een overmacht van leden van “De Orde van de Avondster” probeert op Fabelhaven te komen en daar een bijzonder Magisch Artefact te veroveren. Dit object is er één van vijf. En wie zijn handen op alle vijf weet te leggen, heeft de ultieme macht in handen! De twee kinderen doen wat ze kunnen om te voorkomen dat de Orde dwars te liggen en doen dit met grote vastberadenheid. Ze gaan door terwijl alles tegen hen lijkt: er is een overmacht, er is een verrader, en iedereen die aan hun kant staat is ofwel in een soort coma, of zit in de kerkers.

Het boek is net zo vlot geschreven als deel één en net zo vermakelijk. Natuurlijk is het aantal verrassingen wat minder, want inmiddels weten we dat de clichés van het genre niet opgaan in de wereld van Fabelhaven. Toch blijft het leuk om de wereld te zien vanuit een wisselend perspectief: het 14-jarige meisje dat bijzondere krachten heeft verworven en -als oudste- vindt dat ze de slimste van het stel is, en een 12-jarige jongen die het vooral moet hebben van zijn moed en daadkracht. Al is het dan zo dat zijn moed hem af en toe opbreekt…


Lees “Fabelhaven, de opkomst van de Avondster” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *