Er is geen vorm waarin ik pas – Erna Sassen

Titel: Er is geen vorm waarin ik pas
Auteur: Erna Sassen
Uitgever: Leopold
ISBN: 978 90 258 6971 7

Erna Sassen was, na Buddy Tegenbosch, de tweede Nederlandse auteur op het International Literature Festival Utrecht waarin ik geïnteresseerd was. Op mij kwam ze over als een warrig moederlijk figuur. Ik was heel benieuwd waar haar boeken überhaupt over zouden gaan. “Er is geen vorm waarin ik pas” had net een prijs gewonnen en ik liet mij dan ook makkelijk overtuigen om ook dit boek aan te schaffen. Nadat Erna een hele lieve persoonlijke boodschap in mijn exemplaar had geschreven werd ik nog enthousiaster en hoopte ik, net als zij, dat ondanks de serieuze onderwerpen ik ook om het boek zou kunnen lachen. Ik zal het vast verklappen: dat is zeker gelukt!

Personages

De hoofdpersoon van het verhaal is Tessel. Tessel is een 17-jarige meid die kampt met een burn-out. Volgens haar mentor moet ze het even rustig aan doen. Ze heeft te veel en te hard gewerkt en het heeft allemaal niet zo’n haast. Haar moeder zeurt daarnaast ook nog dat ze genoegen mag nemen met lagere cijfers. Ze snappen niet dat het Tessel daar helemaal niet om draait.

Tessel stort volledig in nadat haar Nederlands leraar, waarmee zij stiekem een relatie had, de relatie plotseling verbreekt. Ondanks dat zij weet dat de relatie fout was, weet ze niet meer hoe ze zich moet gedragen en mist ze de momenten samen. Ze kan gewoon niet bedenken wat ze verkeerd heeft gedaan dat het zo is geëindigd. Dag en nacht loopt ze er over te piekeren en dat komt haar prestaties in het dagelijks leven natuurlijk niet ten goede. Dus toen kwam ook die burn-out nog om de hoek kijken. Radeloos probeert Tessel haar leven weer op de rit te krijgen, maar zonder haar Nederlands docent P., weet ze niet hoe ze dit moet doen.

Om haar leven weer op orde te krijgen zoekt Tessel steun bij een vriendin: Evelien. Vriendin is een groot woord, want Tessel kent Evelien pas net. Ze hebben elkaar toevallig ontmoet en Tessel herkent de pijn van Evelien die pas haar dochter Sanne is verloren, in haar pijn die ze voelt bij het rouwen om de verloren gegane relatie. Ik vond Evelien misschien wel het interessantste personage uit het boek. Nooit eerder zag ik in een kinderboek een volwassene zo’n belangrijke vriendschappelijke rol spelen. Ik vind dit ontzettend knap geschreven door Erna. Langzaam zet het onbegrip van Tessel zich om in woede en begint ze te bedenken hoe ze wraak kan nemen op P.

Burn-out bij jongeren

Veel zware thema’s worden passeren in dit boek de revue. Allereerst is dit de burn-out van Tessel. Het is een groot thema, dat Erna ertoe gedreven heeft dit boek te gaan schrijven. Zij vertelde op het festival dat ze versteld stond van de hoge werkdruk op de middelbare school van haar dochter. Zij vond het belachelijk dat er zo’n hoge druk op kinderen wordt gelegd, dat kinderen steeds vaker wegvallen door een burn-out. Ik kan mij daar alleen maar bij aansluiten.

Het rouwproces speelt ook een belangrijke rol in “Er is geen vorm waarin ik pas“. In de vorm van rouwen om een overledene bij Evelien, in de vorm van een vergane relatie bij Tessel. Er wordt heel mooi omschreven hoe er in eerste instantie geen uitweg lijkt. De tijd lijkt geen wonden te helen. Toch moet er een manier gevonden worden om alles wat verloren is een plaatsje te geven. Langzaam zie je de personages voor je ogen sterker worden. Dit wordt heel herkenbaar en prachtig beschreven.

Als laatste is een heftig en belangrijk thema van het boek misbruik. Docent P. heeft Tessel misbruikt en komt daar heel makkelijk mee weg. Er wordt treffend omschreven hoe dit Tessel beïnvloedt. In eerste instantie blijft zij zichzelf de schuld geven, maar langzaam snapt zij ook dat zijzelf hier het slachtoffer is.

Conclusie

Dit was absoluut een fantastisch boek. Uiteindelijk absoluut het beste boek dat ik heb laten signeren op het festival. In eerste instantie had ik verwacht dat geen boek Show Stopper nog zou overtreffen. Ondanks dat deze boeken onvergelijkbaar zijn, wist “Er is geen vorm waarin ik pas” mij op zo veel punten te raken, dat het mij bleef verrassen. Tessel is een fantastisch personage en Erna heeft haar zo omschreven dat de lezer precies kan volgen en snappen wat Tessel voelt en denkt. Daarnaast wisselt Erna de geweldige stukken tekst af met gedichten/songteksten die Tessel heeft geschreven om haar gevoel uit te drukken. Dit vond ik zo’n bijzondere schrijfstijl dat het mij nog lang is bijgebleven.

Concluderend: het boek is een absolute aanrader voor jong en oud! Het geeft perfect weer hoe het leven van een middelbare scholier in elkaar zit. Naast dat werpt het een nieuw licht op relevante onderwerpen. Ren naar de winkel en zorg dat dit geweldige boek niet in jouw boekenkast ontbreekt!

Waardering: 9/10


Lees “Er is geen vorm waarin ik pas” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.