De Witte Ruimte – Michaël Boele van Hensbroek

Titel: De Witte Ruimte
Auteur: Michaël Boele van Hensbroek
Uitgever: Schrijverspunt
ISBN: 978 94 626 6138 7

Toen ik hoorde dat er een kinderboek uitgebracht werd over de dood en de diverse beelden die we van het “erna” hebben was ik verrast. Is dit nu een thema voor een kinderboek? En kun je dit onderwerp wel op het niveau van een kind toelichten? Want het zou niet gaan over de Hemel of de Hel, over Reïncarnatie of het Niets. Het ging over allemaal. Ik was nieuwsgierig.

Toen het boek niet snel daarna bezorgd werd, was ik weer verbaasd. Dit is helemaal geen kinderboek. Geen groot lettertype, geen plaatjes, maar gewoon een volwaardig boek met een reguliere layout van 260 pagina’s. Een boek over een meisje van 14 dat na haar overlijden in de Witte Ruimte komt, vanwaar ze alle vormen van Leven na de Dood mag uitproberen alvorens te kiezen. Als kind is het wat eenzaam in de Witte Ruimte, maar gelukkig leert ze al snel een leeftijdsgenoot kennen. Samen ontdekken ze de diverse mogelijkheden. Onderweg ontdekken ze dat er een paar fouten zijn gemaakt. Samen met vriendin Shiva Patel besluit ze te proberen deze recht te zetten.

Michaël Boele van Hensbroek is in het dagelijks leven kinderarts. Je kunt je dus voorstellen dat hij regelmatig te maken krijgt met ernstig zieke kinderen, kinderen die soms niet lang meer te leven hebben. Thuis vertelt hij zijn eigen kinderen regelmatig verhalen, ongetwijfeld doordat hijzelf opgroeide als zoon van een uitgever en dus door verhalen omringd was.

Ergens tussen de dagelijkse praktijk van het werk en zijn thuissituatie werd op die manier hoofdpersoon “Janneke” geboren. Weer wat later schreef hij zijn verhalen op, waarna hij zijn verhalen samenbracht in dit boek.

Een boek dat dus wordt verkocht als kinderboek, maar dit eigenlijk totaal niet is. “De Witte Ruimte” is gewoon een volwaardig boek, dat toevallig voor jongeren ook goed toegankelijk is. Ik zeg “jongeren”, want de leeftijd van de hoofdpersoon en de manier waarop het verhaal vertelt wordt maakt me duidelijk dat Boele van Hensbroek zich richt op de doelgroep van 12+. En als er een ding is wat je niet tegen een kind van 12-13 jaar oud moet zeggen, is het dat het een kind is. Een jeugdboek dus. Een jeugdboek dat eigenlijk maar op één manier afwijkt van het gemiddelde volwassenenboek. En dat is door de overduidelijke regie-aanwijzingen die de schrijver af en toe aanbrengt. De hints en waarschuwingen die hij her en der aanbrengt zorgen dat je nooit echt verrast wordt door de volgende wending. Het maakt dat de leeservaring eerder voelt als een relaxte wandeling aan de hand van een gids dan een achtbaan. En die rust is lekker. En helpt je om af en toe na te denken over wat je gelezen hebt.

“De Witte Ruimte” is een mooi stukje verhaalkunst, dat op twee manieren bijdraagt. Ten eerste het Emma Kinderziekenhuis, dat per verkocht boek € 1,50 mag ontvangen. Ten tweede helpt het je na te denken over de Dood. En als de werkelijkheid overeen blijkt te komen met het beeld dat Boele van Hensbroek ons biedt, dan zijn er ergere dingen mogelijk.

Waardering: 8-/10


Lees “De Witte Ruimte” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.