De Tovenaars van Ooit – Cressida Cowell

Titel: De Tovenaars van Ooit (Deel 1)
Auteur: Cressida Cowell
Uitgever: Uitgeverij Luitingh-Slijthoff
ISBN: 978 90 245 8003 3

Een tijdje terug won ik in een wedstrijd een Young Adult Boekenpakket. Maar bij “De tovenaars van Ooit” werd mij al snel duidelijk dat dit meer een kinderboek. Ik vind het ontzettend leuk dat het weer een totaal ander boek is dan “Cinder” en “Wolfskinderen”. Dit boek is zelfs prachtig geïllustreerd wat het allemaal nog leuker maakt. De schrijfster is dezelfde schrijver als die van “Hoe Tem je een Draak”, waar een fantastische film van is gemaakt. Ondanks dat ik kinderboeken wel echt wat anders vind dan Young Adult, houd ik ook heel veel van kinderboeken en ben ik met heel veel plezier aan dit boek begonnen.

Prachtig om te zien

Alleen al de kaft van dit boek is prachtig! Ik heb een mooie hardcoverversie gekregen en daar ben ik ontzettend blij mee. Van tevoren werd ik al enthousiast dat ik dit boek hierna een mijn moeder kan geven, want die houdt ontzettend veel van kinderboeken, vooral als ze geïllustreerd zijn. Het enige waar ik verbaasd over was in eerste instantie, is de dikte van het boek. Voor een kinderboek vond ik dit boek erg veel pagina’s hebben. Gelukkig lees ik er snel doorheen door een soepele schrijfstijl!

Twee kinderhelden

De hoofdpersonages uit het boek zijn Xar en Wens. Beide kinderen van vooraanstaande volwassenen binnen hun volk. Xar is de jongste zoon van de grote tovenaar Encanzo. Helaas stelt hij zijn vader tot nu toe alleen maar teleur. Waar tovenaars eigenlijk al vanaf hun twaalfde magie zouden moeten krijgen, is Xar al dertien en heeft hij nog steeds geen magie. Om de aandacht van zijn vader te trekken, haalt hij dan maar zo veel mogelijk kattenkwaad uit.

Dit maakt zijn vader alleen nog maar bozer, wat totaal niet helpt. Ten einde raad gaat Xar opzoek naar heksen. Heksen zijn volgens de verhalen al heel lang uitgestorven. Het zijn de kwaadaardigste wezen die er ooit hebben bestaan. Xar gelooft echter wel dat ze nog bestaan. Hij wil er één vangen en de magie van de heks stelen, zodat hij zelf eindelijk magie heeft.

Wens is één van de vele dochters van de gevreesde koningin Sychorax. Zij stelt juist haar moeder erg teleur. Als enige van de prinsessen ziet zij er helemaal niet uit als een prinses. Ze heeft een beetje een vreemd gezicht en haar haren staan altijd recht overeind. Om haar eenzaamheid door te komen heeft Wens een magisch voorwerp: een betoverde lepel. Eigenlijk is dat heel raar, want krijgers zoals Wens en haar moeder zouden helemaal geen magische voorwerpen moeten hebben. Sterker nog, koningin Sychorax probeert alle magie uit het land te verwijderen met een magie-opslurpende steen.

Tijdens Xars tocht opzoek naar een heks, vangt hij per ongeluk Wens en neem hij haar mee naar het land van de tovenaars. Daar gaat alles echter helemaal niet zoals gepland.

Vriendschap

Cressida Cowell heeft een typisch maar origineel kinderboek geschreven. Het boekt maakt duidelijk dat het niet erg is om anders te zijn. Sterker nog, anders zijn maakt je juist speciaal. Xar en Wens zijn allebei buitenbeentjes van hun volk. Hun ouders zijn heel belangrijk en leggen hen daarom een hoge druk op. Door die druk worden zij helemaal niet gelukkig en gaan zij juist rebelleren.

Ook vriendschap speelt een belangrijke rol in het verhaal. Cressida Cowell laat zien hoe vriendschap ontstaat en hoe dit kan helpen om problemen te overkomen. Zo laat ze ook zien dat hoe veel je ook van elkaar verschilt, je samen veel verder komt dan alleen.

Goede boodschap

Ik vond “de Tovenaars van Ooit” een ontzettend leuk boek om te lezen. De illustraties maken alles ook voor jonge kinderen heel duidelijk. Het boek is spannend, origineel en leest heel makkelijk weg. Cressida Cowell neemt de lezer meteen mee, door het begin van het boek direct aan de lezer te richten. Ook draagt het wat mij betreft een hele goede boodschap uit: anders zijn is niet erg. Ook vind ik het leuk dat er aan het einde van het boek veel dingen zijn afgesloten, maar er ook een goede opening is voor het vervolg. Ik weet zeker dat ik het volgende deel ook zal gaan lezen. De Tovenaars van Ooit is zeker een goede aanwinst voor in de boekenkast en het lijkt mij nu al leuk om dit later aan mijn kinderen voor te kunnen lezen.

Waardering: 8/10


Lees “De Tovenaars van Ooit” zelf!

Koop bij bol.com

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.