De jonge samoerai, de Weg van het Zwaard – Chris Bradford

Titel: De Jonge Samoerai, deel 2: De Weg van het Zwaard
Auteur: Chris Bradford
Uitgeverij: Mynx
ISBN: 9789089680273

Chris Bradford is een Engelsman die verzeild is geraakt in Japan, waar hij Engelse les geeft. In zijn vrije tijd leeft hij zich uit in Japanse vechtkunsten, zoals karate en taijutsu. Daarnaast schrijft hij een serie jeugdboeken over een jongen genaamd Jack.

Deel één heb ik helaas gemist (hint naar de uitgever), maar het boek is prima zelfstandig te lezen, aangezien ook Jacks voorgeschiedenis voldoende toegelicht wordt. Het verhaal speelt in het feodale Japan, ten tijde van de ninja’s en samoerai. Jack voer aan boord van het schip waar zijn vader stuurman was. Maar helaas is het schip vergaan en is Jacks vader gedood door een kwaadaardige ninja die het scheepslogboek, de “rutter” wilde stelen. Dit boek is nu in Jacks handen en is voor hem hét enige houvast in de hoop ooit huiswaarts te kunnen keren.

Toch heeft de jongen het niet slecht, want hij is geadopteerd door een sensei, die hoofd is van een samoerai school, waar ook Jack onderwijs krijgt. Maar natuurlijk is hij, als enige blanke een buitenstaander: gaijin.

“De Weg van het Zwaard” is niet alleen de titel, maar in dit boek ook Jacks doel: door deel te nemen aan een zware selectie kan hij een van de felbegeerde plaatsen in een speciaal onderwijsprogramma winnen, een extra training die hem ook van pas moet komen als hij ooit wraak wil nemen op de moordenaar van zijn vader. Maar het wordt Jack niet makkelijk gemaakt, want er steekt een vorm van buitenlanderhaat op, waardoor hij door sommige studenten wordt tegengewerkt. En natuurlijk komt ook de kwaadaardige Ninja nog om de hoek kijken.

Harry Potter in het land der reizende zon

De vergelijking met Harry Potter -die andere leerling aan een bijzondere school- is snel gelegd. Harry was een “muggleborn” en dus een buitenstaander, Jack is een blanke in Japan. Harry had maar een paar echte vrienden, die écht voor hem opkomen, zo ook Jack. Harry heeft te kampen met Draco Malfoy en zijn bende, Jack leidt onder de terreur van Kazuki en zijn schorpioenenbende. En de rol van Voldemort wordt in “De Jonge Samurai” vervuld door de kwaadaardige ninja Drakenoog.Â

De parallelen zijn overweldigend, maar ze storen op geen enkel moment. Want een jeugdboek zonder rivaliteit op school is niet compleet. Bovendien kan Bradford natuurlijk goed putten uit zijn eigen ervaring als Westerling die in de Japanse cultuur komt.

Het thema van samoerai en ninja’s is bovendien voor elke jongen onweerstaanbaar: de vechtkunsten, de onderliggende mystiek en filosofie en het eergevoel zijn geweldige ingrediënten om een jongen aan het dromen te brengen. De jongen in mij werd in ieder geval weer even helemaal naar boven geroepen.


Lees “De Jonge Samoerai – De Weg van het Zwaard” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.