De beschuldiging – John Grisham

Titel: De beschuldiging
Auteur: John Grisham
Uitgeverij: Bruna
ISBN: 978 94 0050 090 7

“De Beschuldiging” is de derde titel uit Grisham’s  Kid Lawyer serie.

De dertienjarige Theo Boone wil al zolang hij zich kan herinneren advocaat worden. Niet zo raar, als je bedenkt dat beide ouders hem de wet met de paplepel hebben ingegoten. Theo is dan ook kind aan huis in de rechtszaal. Soms doet hij al ervaring op bij de dierenrechtbank als adviseur van mensen die geen advocaat kunnen betalen.

Hij had nooit kunnen bedenken zelf ooit beschuldigd te worden van diefstal. Tot er twee gestolen tablets in zijn kluisje op school worden gevonden.  Voor de politie lijkt het zonneklaar, wanneer het net van bewijzen zich rondom Theo lijken te sluiten. Iemand heeft het duidelijk op hem gemunt, maar waarom? Aan Theo om zijn onschuld te bewijzen.
“De Beschuldiging” is duidelijk een kinderboek. Met kleine stappen neemt Grisham de lezer mee in het rechtssysteem. Theo legt zijn medeleerlingen uit dat iemand onschuldig is tot de schuld is bewezen, dus dat je je ook niet teveel moet laten leiden door berichtgeving in het nieuws. Dat een rechtssysteem breder is dan de rechtszaal blijkt ook wel uit de regelgeving van de school, wanneer Theo verwikkeld raakt in een vechtpartij.

De kleine stappen die Grisham neemt kunnen soms wat irriteren. Het boek begint op een maandag. Iedere dag wordt beschreven. Ik vermoed dat alle lezers wel kunnen bedenken dat na dinsdag de woensdag volgt. Zinnen als “de volgende dag was het woensdag” (blz. 53) doen daarbij wat teveel kinderlijk versimpeld aan.  Toch doet dat verder niet af aan de goede opbouw van het avontuur. Na een beschrijving van de gebeurtenissen, volgen twijfels, publieke opinie, spanning. Uiteraard worden ook andere mogelijke verdachten onder de loep genomen, waarna toegewerkt wordt naar een ontknoping.

“De Beschuldiging” is een spannend boek voor jongeren van een jaar of 10-12. Als volwassene doet het je echter verlangen naar een echte Grisham. “De Beschuldiging” weet niet voldoende te boeien voor alle leeftijden.

Jammer dat niet een jongere de recensie heeft verzorgt. Ik hoor graag jullie mening.

Waardering: 7/10


Lees “De Beschuldiging” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.