Code kattenkruid – Jacques Vriens

Titel: Code kattenkruid, hoe mijn opa vrolijk doodging
Auteur: Jacques Vriens
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 978 90 003 6203 5

Naar aanleiding van de jeugdboekenmaand vond ik dat het tijd werd om een jeugdboek uit te kiezen. Ik koos voor “Code kattenkruid”, het ontroerende verhaal van  de dertienjarige Stijn en opa. De Opa van Stijn is ongeneeslijk ziek en kiest ervoor om niet verder behandeld te worden.
In het verhaal vergelijkt opa zijn ziekte met een zingende krab die steeds groter en gemener wordt.

“ Met zijn mooie donkere  basstem begon hij te zingen:
‘Marinus, het is mooi geweest.
Je bent nu  bijna honderd.
Dit is het einde van het feest.
Niemand wordt uitgezonderd!’” (p.6)

Fietstocht

Een grote wens van opa is om nog een keer, samen met Stijn, een fietstocht te maken. De rest van de familie vindt dit geen goed idee en is ongerust, maar opa is eigenwijs en zet door. De opa van Stijn is grappig, brutaal vindingrijk maar heeft ook een eigen wil. “‘Hij slaapt, zei tante Yvon, ‘we kunnen beter later terugkomen.’  O nee, dacht ik, want ik zag mezelf weer een uur lang verveeld in roddelblaadjes kijken. Voorzichtig pakte ik zijn hand. ‘Opa, we zijn er’.’ Ineens deed hij zijn ogen open. ‘Boe!’ Ik schoot in de lach.” (p.22)
Dit is een passage wanneer opa in het ziekenhuis ligt na een val en iedereen ongerust over hem is. Een onprettige situatie die de schrijver dan weer luchtiger maakt.

Tijdens de fietstocht delen Stijn en opa geheimen met elkaar en hebben ze samen vooral veel lol. Het mooie hieraan is dat Stijn ook een andere opa leert kennen. Zo heeft opa zijn eigen obstakels is het leven gehad. Niet alles in het leven van opa is rozengeur en maneschijn geweest.

Euthanasie

Dit verhaal omvat een zeer actueel onderwerp; euthanasie. Opa wil zelf beslissen wanneer het voor hem genoeg is geweest. Er is nog een minimale kans op genezing maar opa wil zijn eigen keuzes maken. Vriens weet een mooie balans te maken tussen heftige en vrolijke scènes. Een dikke duim voor de auteur die rondom dit heftige thema een prachtig verhaal heeft gemaakt

De band tussen opa en kleinzoon heeft hij heel realistisch beschreven. Het verhaal bevat verschillende mooie passages over het omgaan met angst, afscheid nemen vreugde en vriendschap.
Stijn is echt betrokken bij de laatste levensmaanden van zijn opa. Wanneer uiteindelijk het afscheid komt, valt het voor Stijn en opa minder zwaar dan ze dachten.

“Code kattenkruid” is een jeugdboek leeftijdscategorie 10 -15 jaar maar ook als volwassene moet je dit boek zeker gelezen hebben.
Het is een relatief dun boek, telt 123 pagina’s. Zonder dat je het beseft is het boekje uit.

Waardering: 8,5/10


Lees “Code kattenkruid” zelf!


Koop bij bol.com

Over Evelyne

Ik ben Evelyne (35j) halftijds verpleegkundige. Ik woon samen met mijn echtgenoot en 2 zonen (12 en13j) te Ertvelde in België. Ik ben een echte boekenworm. Het liefst van al lees ik graag trillers. Sinds een jaar doe ik mee met met online leesclubs (bol.com) en de hebban leesclub. Een leesclub bied voor mij een enorme meerwaarde aan een boek, ik vind het interessant te ontdekken hoe we vanuit onze persoonlijke ingesteldheid het boek benaderen en ons dan op verschillende manieren inleven in de denkwereld van de auteur. De uitwisseling van deze visies opent een bijkomende dimensie in de appreciatie hoe goed het boek de problematiek van het onderwerp weergeeft en de auteur er in slaagt deze bewogenheid aan de lezer over te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.