Woordenvol – Dolf Jansen

Titel: Woordenvol
Auteur: Dolf Jansen
Uitgeverij: Uitgeverij Thomas Rap
ISBN: 978 90 6005 833 6

De cabaretier Dolf Jansen is een alleskunner, een duizendpoot met een helikopterview. Zijn nieuwste boek getiteld “Woordenvol” is een bundeling van zijn eerder verschenen columns en gedichten. Bij Dolf zit het tempo er net als op de bühne weer goed in. De kleinkunstenaar legt de lat hoog en aan zijn stream-of-conscious lijkt geen einde te komen.

“Woordenvol” zit boordevol met ideeën, gedachtegangen en leuke anekdotes. Vliegensvlug en gevat, maar af en toe ook een gevoelige snaar rakend. Dolf wil niet per se grappig zijn. Hij geeft zich bloot aan de lezer en houdt zichzelf en de maatschappij een spiegel voor. In snelvaart passeren de onderwerpen de revue: hardlopen, reizen, solliciteren, kinderen, politiek, economie en nog veel, veel meer.

Voor liefhebbers van het genre een goed boek. Korte schrijfsels die afzonderlijk tevreden stellen. Hapsnap, lichtzinnig en snel weg te lezen, ideaal voor in de trein wanneer de hemel en weilanden het gezichtsveld bepalen. Bovendien leren we in dit boek de schrijver niet alleen kennen als een snelle prater, maar ook als een denker. Zijn gevoelige kanten komen tot expressie. De mooie gedichtjes en overdenkingen tillen het boek naar een hoger plan.

Maar daarmee is de kous niet af. Voor Dolf is het een koud kunstje, waarbij hij echter in herhaling valt. De stukjes zijn soms te persoonlijk, te beschrijvend en weinig concreet, waardoor ze op den duur minder boeien en verrassen. Het lukt de cabaretier niet om over de hele linie scherpzinnig te blijven. Het is voor de komiek een brug te ver om zowel geestig als diepgaand te zijn. Jammer genoeg slaat hij de plank af en toe finaal mis en beginnen de stukjes te vervelen. Vooral bij de vele beschouwingen over het hardlopen dwaalt mijn aandacht weg. Wellicht omdat hardlopen meer iets is wat je gewoon moet doen en niet moet pogen in woorden uit te drukken of te overdenken.

Waardering: 7/10


Lees “Woordenvol” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.