We doen of er niets aan de hand is – John Toxopeus

Titel: We doen of er niets aan de hand is
Auteur: John Toxopeus
Uitgever: Brain Books
ISBN:798 90 789 0579 0

Hoe zou dat nou eigenlijk gaan, zo in een vakbeweging? Mijn persoonlijke ervaring met een vakbond is niet bepaald positief te noemen (laten we het erop houden dat de belangenbehartiging van die specifieke bond vooral gericht was op een “andere categorie” leden dan die waartoe ik behoorde), maar het concept van collectieve belangenbehartiging is een heel mooie.

John Toxopeus, ooit afgestudeerd in de psychologie heeft een lange tijd gewerkt als vakbondsbestuurder. “We doen of er niets aan de hand is” gaat over een man die bij de vakbond gaat werken en daar een flitsende start maakt. Om vervolgens steeds minder vooruitgang te boeken. Aan het eind kan hij niet wachten tot zijn pensioenleeftijd bereikt is.

Brain Books, de uitgever, zet dit boek in de markt als een “verhalenbundel”. Bij mij roept dit een beeld op van een stel losse verhaaltjes, die weinig met elkaar te maken hebben en soms over heel verschillende onderwerpen gaan. Daarvan is in “We doen of er niets aan de hand is” geen sprake van. Klopt, het zijn een aantal anekdotes. Maar deze hangen duidelijk met elkaar samen en schetsen gezamenlijk een mooi beeld van de manier waarop de carrière van de hoofdpersoon zich ontwikkeld. Geen verhalenbundel dus, maar een verhalende roman.

De schrijfstijl van Toxopeus is luchtig, met een heerlijk sarcastische ondertoon, die langs de randen van het cynische scheert. Ontdaan van onnodige opsmuk geeft Toxopeus een intrigerend beeld van het dagelijks leven van een vakbondsman. Toxopeus geeft in zijn voorwoord al aan dat de roman gebaseerd is op zijn eigen werk. De grens tussen fictie en werkelijkheid is daarmee, zo erkent hij, dun. En misschien dat mensen zich in de personages herkennen. “Dat is niet erg, zolang ze maar niet naar de waarheid zoeken. Want daarvoor is dit boek niet geschreven. Geniet van het menselijk tekort, want niemand komt er goed van af” (p.9). Kijk, dat belooft wat!

Aangezien ik het boek met veel plezier heb gelezen, is die belofte wat mij betreft ingelost.

Waardering: 7,5/10


Lees “We doen of er niets aan de hand is” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.