Wanneer je omringd bent door vlammen – David Sedaris

Titel: Wanneer je omringd bent door vlammen
Auteur: David Sedaris
Uitgeverij: Rainbow
ISBN: 978 90 417 0995 0

Er is in het leven best veel waar je om kunt lachen. En vooral om dingen die jezelf aangaan. Dat blijkt wel als je “Wanneer je omringd bent door vlammen” van David Sedaris leest, een verzamelbundel met 22 korte verhalen waarin Sedaris vertelt over iets dat hem overkwam of wat hij meemaakte.

De toon is al gelijk gezet met een verhaal over smetvrees dat begint met het ontsmetten van de telefoonhoorn en uitloopt op een mooi dun wit wormpje dat uit het been van Hugh (de vriend van) steekt.

Ook de manier waarop mensen op zijn homosexualiteit reageren levert volop inspiratie op. De één reageert wat afwijzend, maar broer Paul vertelt zijn hashdealer doodleuk dat David homo is: “‘Ik ben ooit bijna verloofd geweest, maar David hier is niet eens in de buurt gekomen. Een flikker, hé’. Kleine Mike lachte en keek toen naar mij. ‘Serieus?’ zei hij.’Is het waar wat Amigo zegt?’
‘O, hij zit tot aan z’n nek in die shit,’ zei Paul. ‘Heeft al een holmaatje -pardon, een vriend – en alles.'” (p.153).

Niet subtiel, maar het werkt wel en dient als een mooie inleiding voor de Grote Vraag “Wie is het mannetje en wie is het vrouwtje”, waar Sedaris de vraag helder beantwoord en ondertussen de mensen die bepaalde vooroordelen hebben of domme dingen vragen even duidelijk hun plek wijst: “Het is verbluffend hoeveel tijd sommige heteroseksuelen aan homoseksuele seks besteden, met hun pogingen om vast te stellen wat waarin gaat en hoe vaak.”(p.154).

Ronduit hoopgevend is de serie waarin David en Hugh naar Japan emigreren omdat Sedaris ooit gehoord had dat het goed is om je omgeving te veranderen als je wilt stoppen met roken. Deze move geeft ook weer volop materie om je over te verwonderen: stoppen-met-roken cursussen, de prachtig-creatieve manier waarop Japanners de Engelse taal hanteren en natuurlijk de verwondering over cultuurverschillen in het algemeen.

Sedaris’ onderwerpen zijn redelijk alledaags, maar de manier waarop hij de dingen waarneemt is dat allerminst. De lovende blurbs op de eerste pagina’s (zoals die van Francine Oomen die zich afvraagt hoe ze ooit zonder Sedaris’ boeken moet overleven) zijn wat overdreven. En ook zal ik hem niet snel de grappigste schrijver ter wereld noemen. Maar dat hij in de hogere regionen van de humoristische auteurs verkeert, dat is zonder twijfel.

Leuk boek, mooie verhalen, aanrader. Neem hem mee in je koffer en lees het op de camping, op het balkon, strand of in het vliegtuig en je zult nog meer van je zomer genieten.

Waardering: 8-/10


Lees “Wanneer je omringd bent door vlammen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.