Varken! – Andy Riley

Titel: Varken!
Auteur: Andy Riley
Uitgeverij: Oog & Blik
ISBN: 978 90 549 2994 9

Na “De Opkomst van de zelfmoordkonijntjes” ga ik door met “Varken”, dat eveneens van de hand van Andy Riley is. Net zoals bij de suicidale knaagdieren zijn de cartoons in dit boekje simpel van stijl, met slechts hier en daar een geschreven woord.

Maar in tegenstelling tot dat andere boekje, dat vooral een verzameling van enigszins verknipte humor was, is “Varken” meer dan een bundel grappige tekeningetjes.

De hoofdrolspeler, jawel een varken, is namelijk in al zijn gedrag menselijk te noemen. En wat voor een soort mens: het asociale type. Het type dat zorgt dat de WC zonder papier achterblijft, dat het grootste stuk pizza inpikt en voor wie Mount Rushmore vooral een locatie is om zijn eigen grootsheid te etaleren. Enorm over-the-top is “Varken” vooral een satire op de moderne aso, of deze nu bewust of onbewust overlast bezorgd.

En welk dier kun je beter kiezen om een asociaal varken neer te zetten? Juist, het varken. Heel apart dat tijdens het doorkijken van dit boekje ook een citaat in me opkwam: “All pigs are equal, but some are more equal than others”. Als er een varken is dat denkt dat hij meer gelijk is dan de rest, dan is het wel het varken van Andy Riley.


Lees “Varken” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.