Saki, de complete verhalen – Saki (H.H. Munro)

Titel: Saki, de complete verhalen
Auteur: Saki (H.H. Munro)
Uitgever: Prometheus
ISBN: 978 90 446 3522 5

Een verhalenbundel met verhalen van Saki van begin vorige eeuw. Saki? Vorige eeuw? Hoe boeiend kan dat zijn? Nou…verrassend boeiend.

Ik kreeg dit boek van een vriendin voor mijn verjaardag. Maar omdat er nog een hele stapel net-uitgekomen boeken lag, las ik dit boek in eerste instantie alleen tussen de bedrijven voor. Wat dat betreft is het handig dat het een verhalenbundel is. Een verhaal van 5 pagina’s lees je immers een stuk makkelijker in een paar verloren minuten dan een intense thriller. Zijn verhalen zijn als een heerlijke zoete bonbon. Eigenlijk is eentje genoeg, maar je blijft eten (alleen wordt je er nooit misselijk door).

Verloren minuten worden uren

Maar die paar verloren minuten worden al snel een stuk meer! Want Saki is een meesterlijke verteller die met groot genot de Britse upper class belachelijk maakt. Aangezien de schrijver zelf uit dit milieu kwam, was het logisch voor Hector Hugh Munro om onder een pseudoniem te schrijven.

Saki putte bij zijn verhalen regelmatig inspiratie uit zijn eigen jeugd. Hij werd opgevoed door zijn oma en tante, werd journalist en zag het nodige van de wereld. Die combinatie van het bekrompen Edwardiaanse stadsleven en de wijde wereld komt in zijn verhalen veelvuldig tot uiting.

Zoals het verhaal over de Balkan, waarin een “kenner van Geopolitiek” ontdekt dat de Balkan-landen zich weigeren te gedragen zoals hij heeft voorspeld. Maar ook de heerlijke verhalen over Clovis, die iedereen in de maling neemt en speelt met de conventies.

Saki is tijdloos en uniek

Verrassend genoeg zijn de verhalen van Saki ook nu, op de drempel van 2020 nog enorm herkenbaar en actueel. Netflix zou er, bij wijze van spreke, zo een serie van kunnen maken. En die zou waarschijnlijk een enorm succes worden. Soms staat er een schrijver op die zijn stijl navolgt en in de buurt komt, maar geëvenaard is Saki nog nooit. ant de verhalen van Saki, zijn.. nou ja…uniek.

De uitgever omschrijft Saki als volgt: “Hij schept duidelijk plezier in het kwellen en ontregelen van zijn onnozele personages, terwijl de ontregelaars op de sympathie van de schrijver kunnen rekenen. Zijn plots zijn verfijnd, sinister en bovenal humoristisch, met spectaculaire wendingen”. Is het intellectuele luiheid van me dat ik dit stukje gewoon maar kopieer? Ongetwijfeld. Maar hoe zou ik het beter kunnen verwoorden? Geen enkele loftuiting doet deze verhalen echt recht.

Een heel boek in vijf bladzijdes

Elk verhaal zit ik op het puntje van mijn stoel; ik weet dat er iets staat te gebeuren. Maar wat? Dat is keer op keer verrassend. Alleen al het feit dat Saki er keer op keer in slaagt om in vijf pagina’s situatie, context en relaties duidelijk te maken en ondertussen de spanning op te bouwen naar een onvoorziene ontknoping is een wonderlijk testament van zijn vaardigheden.

Saki werd in 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog, gedood door een sluipschutter. Kort daarvoor beet hij een strijdmakker toe: “Put that damned cigarette out”.

Dat is nu dus 104 jaar geleden. Bizar, dus…dat het laatste verhaal in dit boek (“De commentaren van Moung Ka”) over de Brexit lijkt te gaan.

Ja, zo tijdloos is het werk van Saki.

Eigenlijk vind ik het belachelijk dat ik nooit van Saki heb gehoord. Hoezo, staat dit boek niet standaard op het programma bij de Engelse literatuurlessen op de middelbare school?

Waardering: 9/10


Lees “Saki, de complete verhalen” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.