Oliviers’ Overgang – Gertie Gommans

Titel: Olivers’ Overgang
Auteur: Gertie Gommans
Uitgever: Bullseye Publishing
ISBN: 978 94 919 2054 7

Oliver heeft het goed voor elkaar. Hij heeft een eigen bedrijf dat succesvol is. Hij houdt enorm van zijn vrouw, en zij van hem. Zijn grappen worden door iedereen gewaardeerd. En ook financieel is alles voor elkaar. Ja, Oliver mag tevreden over zichzelf zijn. Tenminste…dat denkt hij zelf.

In werkelijkheid is niet iedereen het met hem eens. Hij heeft een enorme blinde vlek. Zijn vrouw voelt zich niet gezien. Wanneer hij een hondje krijgt van zijn moeder is zijn vrouw not-amused: zij heeft een hekel aan honden. Als hij dan op de puppy cursus op nogal onhandige wijze een scheve schaats rijdt, vertrekt ze. Dat is zijn wake up call:

“Vertrouwen gaat te paard en komt te voet, ook bij haar. Ik doe er alles aan. Ik laat oude waarheden los en probeer zo goed en zo kwaad als het kan nieuwe inzichten toe te laten. Er is veel veranderd, de afgelopen maanden. Laat ik beginnen met mijn huisvesting. Die bestaat nu uit de Kip caravan van mijn ouders, die met de oranje bloemetjes op de bekleding en de groene gordijnen de tijdgeest weergeeft van de periode waarin hij is aangeschaft”, (achterflap).

Ergerlijk

Oliver bedoelt het allemaal goed. En doordat “Olivers’ Overgang” in de eerste persoon is geschreven zie je de wereld vanuit zijn ogen. Dat vertelperspectief is altijd heel leuk als je de lezer wilt laten sympathiseren met de hoofdpersoon. Maar mijn hemel, wat is Oliver een irritante gast!

Het narcisme, het superioriteitsgevoel. Oliver roept bij mij een enorme afkeer op. Hij doet me denken aan die ene keer dat ik, als eerstejaars, een bezoekje bracht aan de lokale studentenvereniging. Allemaal nepfiguren die heel populair lopen te doen en zichzelf helemaal geweldig vinden. En ondertussen laten ze een emotioneel schadespoor achter bij de mensen die ze tegenkomen.

Respect

Dat ik me zo kan ergeren aan Oliver roept respect op. Respect voor Gertie Gommans, die blijkbaar in staat is om een levensecht personage neer te zetten, een personage dat vanaf de allereerste pagina overtuigt. Ik lees best veel, en kom veel personages tegen die me doen meeleven. Maar echte, primaire, emotie oproepen, dat is zeldzaam. Goed werk!

Onwaarschijnlijk

Oliver bedenkt een plan om zijn vrouw terug te winnen. Een plan waaruit blijkt dat hij écht wel naar haar geluisterd heeft. Of dit succesvol wordt? Het is wat onwaarschijnlijk. Voor de uitvoering van zijn plan heeft hij echter hulp nodig. Bijvoorbeeld van de ex-man van zijn vrouw. Of van de schoonmaakster die hij op nogal ruwe wijze buiten de deur heeft gezet en zijn PA, die hij al jaren onderbetaalt en die desondanks braaf om zijn lamme grapjes is blijven lachen. Hoe waarschijnlijk is het dat al die mensen behulpzaam willen zijn? Aan de andere kant: als iemand je oprecht laat zien te willen veranderen…

Welke kant zal het opgaan? Daarvoor moet je het boek lezen. Een ijzersterk debuut.

Waardering: 8,5/10


Lees “Oliviers’ Overgang” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.