Maak me gek (The Silver Linings Playbook) – Matthew Quick

Titel: Maak me gek!
Auteur: Matthew Quick
Uitgeverij: Xander
ISBN: 978 94 016 0038 5

Matthew Quick schreef “Maak me gek!” onder de titel “The Silver Linings Playbook”. Inmiddels is deze laatste titel een stuk bekender bij het Nederlandse filmpubliek. De gelijknamige film was immers genomineerd voor acht Oscars en won de Oscar voor beste hoofdrolspeelster.

De film is dus gebaseerd op de tragikomedische debuutroman van Matthew Quick. In het boek zorgt de moeder van Pat dat hij na een jarenlang verblijf in een psychiatrische kliniek naar huis mag om daar verder te herstellen. Pat realiseert zich niet hoe lang hij in “de nare plek” zoals hij aan de opname refereert, is geweest. Duidelijk is wel dat zijn ziekte samenhangt met een gebeurtenis rondom zijn vrouw Nikki. Wat er echter is gebeurt, kan Pat zich niet herinneren. Pat wil er hoe dan ook alles aan doen om Nikki terug te winnen. Hij probeert zichzelf drastisch te veranderen in de persoon waarvan hij verwacht dat Nikki dat graag wil. Hij werkt zich door een ijzersterk trainingsregime, probeert tegen iedereen aardig te zijn in plaats van zijn gelijk te halen en leest Amerikaanse literatuur die Nikki tijdens haar lessen met haar leerlingen bespreekt.

Pat ziet de “alleentijd‘ als de film van zijn leven. Hierbij is hij heilig overtuigd van een happy end – een silver lining dus. Dit wordt mooi geillustreerd met zijn liefde voor wolken en de zon die erachter schijnt: “Ook als de zon schuilgaat achter de wolken is er altijd nog een gouden gloed die me eraan herinnert dat ik het gewoon moet blijven proberen…”(blz. 20). Ik vind de orginele titel dan ook veel meer recht doen aan het verhaal dan het Nederlandse “Maak me gek!”.

Pat leert bij zijn vrienden Tiffany kennen. Ook Tiffany gaat door een moeilijke periode heen, sinds het overlijden van haar man. Er ontstaat een vreemde, maar hechte vriendschap tussen Pat en Tiffany. Ze begrijpen dingen van elkaar die hun omgeving ontgaan. Tiffany weet Pat te overtuigen haar danspartner te zijn tijdens een danswedstrijd en hiervoor de training de wedstrijden van zijn favoriete footballclub “The Eagles” in de ban te doen. Dit is een grote opoffering, want the Eagles zijn het bindmiddel tussen Pat en zijn vader.  De reden dat Pat toezegt deel te nemen aan de danswedstrijd en hiervoor te voldoen aan de strikte voorwaarden van Tiffany is dat zij hem belooft in contact te brengen met Nikki. Natuurlijk loopt dit uiteindelijk anders dan verwacht. Zoals zo vaak blijkt het happy end ook in dit verhaal niet de verwachte ontknoping. In elk geval niet zoals Pat dit verwacht.

“Maak me gek!” is een romantisch verhaal, zonder te zwijmelen. Het is een sportverhaal zonder de romantiek te verliezen. Het is een komedie met een donker randje, maar meer nog is het een tragedie met een gouden randje. “Maak me gek!” doet je geloven dat achter de wolken de zon schijnt.

Waardering: 7 ½ / 10


Lees “Maak me gek” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.