De kleine keizer is terug – Romain Puértolas

Titel: De kleine keizer is terug
Auteur: Romain Puértolas
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7685 4

De meningen over Puértolas zijn verdeeld, ook op deze site. Onze ene recensent knapt meteen af op de humor (of het gebrek eraan), de ander zit af en toe te gniffelen en weet de meligheid wel te waarderen. Tijd om er nog een boek van Puértolas bij te pakken, voor een nieuw oordeel. In “De kleine keizer is terug” vindt een Noorse visser een paar kisten in zijn netten. Daarin het bevroren lichaam van Napoleon Bonaparte en diens paard. Wanneer de lichamen ontdooit zijn, blijken man en paard nog te leven. Al snel ontdekt Napoleon dat onze tijd wordt geteisterd door uitdagingen; met het jihadisme als belangrijkste vijand. Napoleon weet dat het aan hem is om het land te redden.

Maar wacht eens even… een historische figuur die in het heden wakker wordt en meteen aan de slag gaat… kennen we dat niet ergens van? Inderdaad, de vergelijking met Timur Vermes’ “Daar is hij weer”  is onvermijdelijk. Vermes laat Adolf Hitler in het hier-en-nu wakker worden, waarna deze Duitsland weer groots wil maken.

Maar Vermes Hitler laat bloedserieus werken om het Groot Duitsland te doen herrijzen. En daarmee legt Vermes feilloos de vinger op de zere plek. Soms prikkelend, soms confronterend, soms ronduit grappig (bijvoorbeeld rondom het concept “Selfies”. Hierdoor laat “Daar is hij weer” een onuitwisbare indruk achter. Puértolas probeert iets soortgelijks, door Napoleon kennis te laten maken met internet, auto’s en (jawel) selfies. Maar door de pogingen om dit grappig te laten zijn, komt het allemaal net niet over.

Ook de “make love, not war” boodschap van Puértolas, die duidelijk stelling neemt tegen Jihadisme ligt er te dik bovenop. De korte intermezzo’s van weer een aanslag zijn weliswaar essentieel voor constructie van het verhaal, maar ze lezen als een verstoring. En de strategie waarmee Napoleon uiteindelijk ten strijde trekt lijkt zo uit een kinderprogramma te zijn getrokken.

Dat de quotes op het omslag van grotere media ronduit lyrisch zijn, zal naar mijn bescheiden mening een gevolg zijn van (a) selectie door de uitgever (uiteraard) en (b) de enorm Franco-centrische verwijzingen. Meerdere malen heb ik Google erbij moeten pakken om iets wat overduidelijk een grap is te begrijpen. Dát het een grap was, zag ik meer aan de manier waarop Puértolas  zijn aanloop neemt dan dat ik de clou snapte (zelfs na Google). Tja, dat Franse media dan enthousiast zijn is goed te snappen. Maar voor de lezer die iets minder Francofiel is, komt die humor niet echt over.

“De kleine keizer” is dus niet zo indrukwekkend als het boek van Vermes. Het is een veel lichter stuk lectuur. Geen belangrijke boodschap in verhaalvorm, maar meer een verhaal dat aan een Grotere Kwestie wordt opgehangen. Vermakelijk, zeker. Maar “De kleine keizer is terug” zal geen plekje krijgen op het boekenschap met “Klassiekers der Wereldliteratuur”.

Waardering: 6,5/10


Lees “De kleine keizer is terug” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.