Hyperbool en nog wat – Allie Brosh

Titel: Hyperbool en nog wat, gerommel, gedoe, ontkenning en verdringing. En nog andere dingen die gebeuren.
Auteur: Allie Brosh
Uitgever: Xander
ISBN: 978 94 016 0285 3

De hyperbool is de stijlfiguur van overdrijving. En overdrijven, dat kan Allie Brosh prima. Brosh is een van de succesvolle bloggers van onze tijd. Ooit zat ze wegens gezondheidsproblemen thuis en begon ze te bloggen. Ze schreef vooral absurde verhalen over haar kindertijd en haar zwakzinnige hond en werd daarmee een internethit.

En nu is deze blogger dus overgestapt naar “dode bomen”. Een stap die meer bloggers zetten en die ik eerlijk gezegd niet snap, aangezien de meeste digital natives niet echt een hoge pet van printmedia hebben.

De stap die ze zette is echter niet zo groot, want het boek is min of meer identiek aan de blog. Ze vertelt een verhaaltje, illustreert dit met tekeningen in een simpele maar aandoenlijke MSpain-stijl en brengt daarmee een lach op het gezicht. Maar waarom zou je daar een boek voor kopen, als je hetzelfde online kan vinden?

Het sterkste element van het boek is dat ongeveer een kwart gaat over haar depressie. Door de openhartige en ietwat hyperbolische manier waarop ze deze episode van haar leven aan ons toont maakt ze het herkenbaar, invoelbaar. Als je een depressie meegemaakt hebt, weet je dat het beeld dat ze schetst klopt. Als je iemand kent die een depressie heeft (gehad) eveneens. En wie weet helpt dit stuk je om de ander beter te helpen.

Vanwege deze openhartigheid en hulpwaarde krijgt “Hyperbool en nog wat” van mij een voldoende. Maar afgezien daarvan lijkt de blog me een betere investering.

Waardering: 6/10


Lees “Hyperbool en nog wat” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.