Een kleine verrassing – Hendrik Groen

Titel: Een kleine verrassing
Auteur: Hendrik Groen
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 9310 1

Vraag me niet hoe, maar het fenomeen “Hendrik Groen” is tot nu toe volkomen aan me voorbij gegaan. Ja, ik had de boeken wel voorbij zien komen, maar ik heb er nooit echt aandacht aan geschonken. Zelfs de NS Publieksprijs, die twee keer werd verleend voor een Hendrik Groen-titel maakte me niet wakker. “Een kleine verrassing” komt voor mij dan ook als een totale verrassing.

Kleintje

Natuurlijk slaat de titel van dit boek niet op mijn leeservaring, maar op de inhoud van het verhaal. Op een avond is Evert Duiker onderweg naar zijn vriend Hendrik Groen. Onderweg moet hij even plassen en voordat hij het weet loopt hij over straat in een regenjas die niet van hem is. En dat kind in de kinderwagen die hij voortduwt is zéker niet van hem.

De mannen besluiten te proberen het kind ongezien terug te bezorgen, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk, als de hele stad in rep en roer is over de baby-kidnapper die vrij rondloopt.

Lekker luchtig

Als dit boek een goede indicatie is voor wat je achter de naam Hendrik Groen mag zoeken, dan heb ik nog wat in te halen. Goed, in het begin was ik wat sceptisch, vooral het stuk waarop Evert er met het kind vandoor gaat is niet heel aannemelijk. Maar als je dat soort kritische beschouwingen even loslaat, dan is “Een kleine verrassing” een heerlijk luchtig verhaal om te lezen.

Hendrik Groen is voor de Nederlandse literatuur een beetje zoals de lichtvoetige sitcoms van vroeger. Grappig, met hoofdpersonen die allemaal hun eigenaardigheden en verhaalwendingen die nergens op slaan, maar oh zo leuk zijn. Oh, en er zit ook een boef in van het niveau Bassie en Adriaan: drommels, drommels en nog eens drommels!

Verfilmd

Ik ben niet de eerste die signaleert dat het schrijfsel van Hendrik Groen (echte naam Peter de Smet) het goed zou doen op TV: omroep Max verfilmde de boeken van Handrik Groen als televisieserie. Ook weer iets dat volstrekt langs me heen is gegaan.

Ik heb nog veel in te halen!

Waardering: 7,5/10


Lees “Hendrik Groen: Een kleine verrassing” zelf!

Boekcover Hendrik Groen - Een kleine verrassing

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.