De troep onder aan de trap – Christina Hopkinson

Titel: De troep onder aan de trap
Auteur: Christina Hopkinson
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 90 229 9874 8

“De troep onder aan de trap” is een pijnlijk herkenbaar boek. Hoofdrolspeelster is Mary, moeder van twee kinderen en getrouwd met Joel. Vroeger had ze een toffe baan als televisieproducent, nu is ze parttime productie-assistent, wat betekent dat ze continu de puinhopen van anderen opruimt. Op haar werk, maar ook thuis, want Joel is niet zo secuur als ze graag zou willen. Het begint haar zo te irriteren dat ze besluit een Lijst te maken. Gedurende zes maanden noteert ze zijn “overtredingen” en zijn “goede daden” en kent ze deze punten toe. Als Joel na die zes maanden teveel strafpunten heeft, dan… nou ja, dat ziet ze dan wel weer.

Zes maanden uit haar dagelijks leven worden beschreven. Hopkinson doet dit op zeer boeiende wijze, en sluit elk hoofdstuk af met de scores voor de Lijst van de afgelopen maand. De verhalen zijn niet eens zo bijzonder. Gewoon de dingen die gebeuren in een relatie die niet helemaal soepel loopt. Iedereen is dol op Joel en zegt Mary dat ze jaloers op haar zijn, maar ondertussen begint het bij Mary meer en meer te borrelen en te koken. Maar de manier waarop dit alles beschreven wordt is alles behalve cynisch. Het is grappig, soms zelfs meer dan dat.

Maar wat het ergste is… het is zo herkenbaar. Al die “overtredingen” van de veeleisende Mary heb ik, of zou ik kunnen, begaan. Vooral die in de eerste hoofdstukken zijn ongelofelijk realistisch. Het lijkt alsof Mary in mijn huishouden heeft meegekeken. Waarschijnlijker acht ik echter dat het hier om de aloude tegenstelling tussen man en vrouw gaat (maar daar kan ik het natuurlijk fout mee hebben).

“De troep onder aan de trap” is echt enorm leuk om te lezen, en niet alleen voor vrouwen! Enige nadeel is dat het zo leuk is, dat je het met een paar dagen al uit hebt. Typisch, hoe de leuke boeken altijd het snelst gelezen zijn…

Waardering: 8.5/10


Lees “De troep onder aan de trap” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.