Revival – Stephen King

Titel: Revival
Auteur: Stephen King
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 210 1698 6

Veel mensen zullen Stephen King kennen als horrorschrijver. Mocht je om die reden nooit een boek van hem hebben opgepakt, dan doe je jezelf wel tekort. Natuurlijk kan Stephen als geen ander de wereld vol storten met het grote kwaad, vampiers, een bezeten auto, schoolmeisje of hotel en tot leven gewekte doden. Maar Stephen dankt zijn succes niet aan het feit dat hij zo lekker met bloed en ledenmaten kan gooien.

Ook “Revival” is niet een boek dat bol staat van het standaard horrorwerk. We leren Jamie Morton kennen vanaf zijn zesde verjaardag, begin jaren ’60. Jamie ontmoet de nieuwe dominee en deze man maakt meteen een enorme indruk op de kleine Jamie. Hoewel dominee Jacobs van zijn geloof valt, blijft hij een terugkerende personage in het leven van Jamie. Dat leven gaat trouwens niet helemaal over rozen, maar de dominee weet hem op het rechte pad te krijgen. De methoden van de dominee, die dan al geen dominee meer is, roepen echter wel vragen op. En hoewel Jamie begint aan te voelen dat Jacobs met duistere praktijken bezig is, blijft het werk van Jacobs zijn aandacht trekken. Jamie blijkt cruciaal voor de afschuwwekkende finale waar Jacobs naar toe werkt. Een finale waarin we de hand van de horrormeester weer herkennen.

Ik gebruik het woord finale bewust omdat deze pas op 20 pagina’s voor het eind duidelijk wordt. En daarin merken we dat Stephen King zo veel meer is dan een goede schrijver van horrorfictie. Hij neemt ons mee door ruim 50 jaar van het leven van Jamie Morton. Natuurlijk gebeuren er wat vreemde zaken en zijn er wat nachtmerries, maar vooral is dit een beschrijving van het leven van een man die zichzelf in ellende stort maar toch nog wat van zijn leven weet te maken. Al bekruipt je overal het gevoel dat zijn leven zoveel mooier zou kunnen zijn geweest. Dat geldt trouwens ook voor veel van de nevenfiguren in “Revival”.

Het boek doet dan ook niet denken aan de eerste Stephen King boeken waarbij vanaf het begin gruwelijke zaken gebeuren. In dit boek vind je een rustige opbouw, op een manier waardoor je het boek toch niet terzijde wil leggen. Met een climax, die je doet afvragen: ‘Ja, en wat als hij hier nu wel een punt heeft?’

Stephen King is in de loop van zijn omvangrijke oeuvre uitgegroeid, van meesterlijke verteller van enge verhaaltjes tot de meesterverteller die hij nu is.
Wat ik wel uit de eerdere boeken van Stephen King herken is dat hij zich ook nu weer afzet tegen een te streng gelovige levensstijl.

Mocht je Stephen King altijd links hebben laten liggen omdat je niet van horror houdt, dan heeft dit boek mij er nog meer van overtuigd dat ik je moet adviseren toch ’s wat van hem te lezen. Stephen King is echt een meester verteller. Dus houd je niet van horror, lees dan eens “22-11-1963” of “The green mile”.

En houd je wel van horror pak dan gewoon een van zijn recentere boek op, en dan is “Revival” zeker niet zijn minste.

Waardering: 8,5/10


Lees “Revival” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *