De buitenstaander – Stephen King

Titel: De Buitenstaander
Auteur: Stephen King
Uitgever: The House of Books
ISBN: 978 90 443 5289 4

“De Buitenstaander” is al het 81ste boek van de hand van Stephen King. In de openingsscène is er onmiddellijk een scherp stukje maatschappijkritiek; “Het was een simpele regel: wanneer de kit zich laat zien, is het tijd op op te stappen. Zwarte levens zijn kostbaar, hadden hun ouders hun geleerd, maar de kit dacht daar niet altijd hetzelfde over.(p.12)

Een elfjarig jongetje is op gruwelijke wijze vermoord. Er zijn geen getuigen. Terry Maitland, de coach van het plaatselijke honkbalteam, is kort nadat de misdaad gebeurd moet zijn echter in bebloed overhemd door verschillende personen gezien in de buurt van de plaats delict. Op het lichaam zijn heel wat van zijn DNA-sporen terug te vinden. Met veel bravoure wordt de coach door de politie opgepakt tijdens een belangrijke honkbalwedstrijd. Enig probleem, Terry Maitland was op het moment van de moord niet in de stad, hij was op stap met collega’s en daar bestaan ook filmbeelden van. Hij kan de moordenaar niet zijn, maar alle bewijzen tonen het tegendeel aan.

Slachtoffer en dader

In het eerste deel van het boek is er aandacht voor zowel de gevoelens van de familie van het slachtoffer als van de dader. Wat doet het met je als je broer/zoon vermoord wordt? Wat als je echtgenoot/vader een kind op de gruwelijkste wijze dood?

Volgens de wekker op het nachtkastje was het kwart over twee toen haar oudste dochter in de deuropening verscheen. Alleen haar benen waren duidelijk zichtbaar onder het veel te grote Oklahoma Thunder-basketbalshirt dat ze als nachthemd droeg.
‘Mam? Ben je wakker?’
‘Ja.’
‘Mag ik bij jou en Gracie komen liggen?’
Marcy sloeg het laken terug en maakte plaats. Sarah klom in bed en toen Marcy haar knuffelde en een kus in haar nek gaf, begon Sarah te huilen.
‘Sst, straks wordt je zusje wakker.’
‘Ik kan er niks aan doen. Ik moet steeds maar aan die handboeien denken. Sorry.’
‘Zachtjes dan. Zachtjes liever
d.'” (p. 124-125)

Stephen King haalt terloops ook enkele collega-auteurs aan zoals: Harlan Coben, Agatha Christy, Edgar Allan Poe, Kurt Vonnegut (of toch zijn boek Slachthuis Vijf). Voor de veellezers is dat altijd fijn, zo zie je ook wat de schrijver graag leest.

Neuroses en sfeer

In het tweede deel van het boek verandert de sfeer volledig als Holly het toneel vervoegd. Holly was in de Mr. Mercedes-trilogie (Mr. Mercedes, De eerlijke vinder en Wisseling van de wacht) een van de hoofdpersonen. Het verhaal neemt dan een bovennatuurlijke wending maar wordt ook een stuk lichtvoetiger. Heel mooi hoe de auteur haar neuroses neerpent, de manier waarop ze haar onkostenrekening bepaald, haar percentage fooi berekend,…

Een vertaling (vertaler Annemarie Lodewijk) die mij echter stoorde is “Een onstuitbare kracht die in aanraking komt met een stilstaand voorwerp.”, zonder het gecontroleerd te hebben, denk ik dat het oorspronkelijke geweest zal zijn: “What happens when an unstoppable force meets an immovable object.”.

Het boek leest makkelijk weg. Het is een typisch (later) Stephen King-boek maar behoort zeker niet tot zijn beste werken zoals: Het, Zwart Huis, De Donkere Toren,…

Waardering: 7/10


Lees “De buitenstaander” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.