Zeevonk – Josha Zwaan

Titel: Zeevonk
Auteur: Josha Zwaan
Uitgeverij: Artemis & co
ISBN: 978 90 472 03193

Enthousiast ben ik niet wanneer ik “Zeevonk”van Joshua Zwaan in handen krijg. Een eerste selectie als ik een boek koop maak ik vaak op basis van de omslag. En de tekening op de voorkant doet het boek absoluut geen recht. Een platte afbeelding van een blauwe boot, harde lijnen, felle kleuren. Hij zou niet mijn aandacht getrokken hebben, had ik het boek moeten kopen.

Als tweede lees ik de korte beschrijving van het verhaal: “Een intrigerende roman waarin de geschiedenis van het wereldberoemde cruiseschip de Achille Lauro, voorheen de Willem Ruys, verweven raakt met het levensverhaal van een jonge vrouw die samen met haar moeder geïnterneerd werd in een Jappenkamp.” Daar gaan we weer, een oorlogsslachtoffer, veel kommer en kwel. Nog steeds geen vonk te bekennen.

Nu hoefde ik “Zeevonk” niet te kopen. Ik kreeg het als recensie-exemplaar. En sla dus braaf de eerste pagina op, vanuit het idee nog even een half uurtje te lezen en dan aan de afwas te beginnen als afsluiting van de dag. Twee uur later schrik ik op uit het verhaal. Hoogste tijd om naar bed te gaan. De afwas pronkt nog steeds op het aanrecht…

Josha Zwaan verstaat de kunst de Willem Ruys een eigen identiteit te geven. Het schip vertelt zijn eigen verhaal en zijn ontmoetingen met Freya. Freya is de hoofdpersoon van het boek. Haar levensverhaal blijkt nauw verweven met de vaart van de Willem Ruys. Het schip dat tien jaar tussen Rotterdam en Tandjong Priok heeft gevaren en onder andere mensen uit Nederlands-Indië terug naar Nederland vervoerde na de oorlog. Tot het uiteindelijk verkocht wordt aan een Italiaanse rederij en emigranten gaat verschepen naar en van Nieuw-Zeeland. En Freya die als vierjarige met haar moeder vluchtte uit Nederlands-Indië en naar Nederland kwam. Freya die haar dromen niet kan waarmaken, worstelend met een geschiedenis van haar leven die ze zich niet herinnert. Pas aan boord van het schip die dan onder de naam de “Achille Lauro”vaart, het schip waar ze haar zoon achter zich laat, vallen de puzzelstukjes langzaam aan op hun plek, komen herinneringen boven en kan ze bij momenten rust vinden.

“Zeevonk” beschrijft geen lichte thema’s. Zwaan schuwt niet om controversiële thema’s te bespreken. Zonder het een discussiestuk of zware kost te maken, durft Zwaan de onafhankelijkheid van Indonesië van Nederland te vergelijken met het conflict tussen Israel en Palestina, gaat ze in op de gevolgen van oorlogen ook op generaties erna, de rolverdeling tussen mannen en vrouwen en de verantwoordelijkheden naar kinderen toe en het volgen of loslaten van dromen.

Zwaan toont zich met dit boek zeker geen lelijk jong eendje te zijn. Ze heeft alles in zich om een groot Nederlands schrijfster te worden. Wellicht kunnen we over een aantal jaren het Boekenweekgeschenk van haar hand verwachten.

Waardering: 8 ½ / 10


Lees “Zeevonk” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.