Vrij man – Nelleke Noordervliet

Titel: Vrij man
Auteur: Nelleke Noordervliet
Uitgeverij:  Uitgeverij Augustus
ISBN: 978-90-457-0550-7

In “Vrij man” van Nelleke Noordervliet volgen we het leven van Menno Molenaar aan het eind van de 17de eeuw. Omdat Menno een fictief persoon is (het is dus geen biografie), krijgen we een uitgebreid beeld van het leven in onze Gouden Eeuw.  Soms zijn de belangrijkste gebeurtenissen uit die tijd onderdeel van het verhaal en soms vinden ze op de achtergrond plaats. Zo vaart hij mee met Michiel de Ruyter, maar is hij ten tijde van de moord op de gebroeders De Wit al ver weg in Amerika.

Het leven van Menno Molenaar.

Menno heeft eigenlijk vanaf kinds af aan allerlei verplichtingen jegens anderen. Ofwel: hij is nooit vrij man. En zo moet hij keuzes maken en carrièrestappen maken die hij niet echt wil. Steeds als hij loskomt van de één, bijvoorbeeld een oom die zijn studie financiert, dan is er wel weer een ander waaraan hij iets verschuldigd is.

Een saai leven heeft Menno daardoor zeker niet. Hij helpt bij spionage tussen de verschillende partijen die het bestuur van de Nederlanden in handen willen krijgen of houden. Naar Menno is zeker geen James Bond avant la lettre. In zijn pogingen een vrij man te worden gaat Menno van gegoede burgerij tot de achterbuurt van Den Haag en van Nederland tot Amerika. Door die stap naar Amerika laten we de vaderlandse geschiedenis achter ons en komen we in aanraking met worstelingen van de vroege settlers. Waar hij natuurlijk met Indianen en religieuze landgenoten te maken krijgt; terwijl hij nauwelijks iets merkt van de overname van Engeland van het voorheen Nederlands gebied.

Laat ik vast verraden dat het Menno lijkt te lukken een vrij man te worden, maar daarmee is niet gesteld dat hij het geluk gevonden heeft.

Historische roman.

Historische romans rondom een fictief figuur zijn een mooi middel om een inkijk te geven in diverse facetten van het leven in die tijd, en ook Nelleke Noordervliet slaagt daar erg goed in. Het verhaal laat zeker niet alleen de mooie kanten van onze Gouden Eeuw zien, of de cowboyeske avonturen van de eerste Europese inwoners van Amerika. En juist die negatieve ervaringen, maken het tot een mooi boek. Met een hoofdpersoon die niet de standaard held is, maar een gewone man die alleen wat meer kennis heeft dan gemiddeld en zich gewoon door tegenslagen moet worstelen om te overleven.

Chaotische vertelling.

Alleen is haar vertelstijl een wat rommelige.

Het verhaal begint in hedendaags New York, waar ze Menno tegenkomt. Hij weet niet hoe hij daar (in zijn toekomst) gekomen is, maar gaat mee naar Nederland, waar hij het verhaal van zijn leven vertelt. Hoe Menno door de strakke airportsecurity heen gekomen is, wordt er niet bij verteld. Om het nog wat chaotischer te maken, breekt Nelleke onregelmatig in, in het verhaal van Menno, waardoor we af en toe weer in het heden zitten. Soms stapt ze zelfs als verholen personage de wereld van Menno binnen.

Daarnaast worden sommige hoofdstukken verteld vanuit het standpunt van Menno en andere door verschillende bijfiguren. Dat maakt het allemaal niet lekker gestructureerd.

Wat wel erg sterk is, is dat de delen die zich in het verleden afspelen ook uitgebreid gebruik maken van het woordgebruik van die tijd. Een willekeurig voorbeeld hiervan: “Hij eist te veel van zijn arme, zwakke lijf dat borstig en benauwd is.“ (p238). Zo herkennen we snel waar we zijn, al worden we soms op het verkeerde been gezet.

Al met al een chaotische maar plezierige leeservaring.

Waardering: 7/10


Lees “Vrij man” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.