Vespasianus VIII Heilig vuur van Rome – Robert Fabbri

Titel: Vespasianus VIII – Heilig vuur van Rome
Auteur: Robert Fabbri
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN: 978 90 452 1536 5

“Heilig vuur van Rome” is inmiddels het achtste deel in de Vespasianus-serie van Robert Fabbri. Een paar jaar geleden las ik het vijfde deel. Sindsdien heb ik de serie min of meer gemeden, mede omdat ik bij andere series ervaren heb dat de delen alleen in volgorde te lezen zijn. En toch pak ik deel 8 op.

Om te beginnen: mijn angst is ongegrond. Er wordt wel met enige regelmaat terugverwezen naar gebeurtenissen uit het verleden. Maar Fabbri doet dit op zo een manier dat je voldoende te weten komt om dit verhaal te kunnen volgen.

Het verhaal, in grote lijnen: Vespasianus wordt naar Afrika gestuurd om Romeinse burgers die daar als slaaf gevangen zijn vrij te kopen. Als hij terugkomt in Rome blijkt dat er (weer) allerlei intriges en verraad plaats vindt, terwijl keizer Nero steeds verder lijkt door te draaien.

Bij de recensie van het vijfde deel (Heerser van Rome) vond ik de switch van militaire missie naar de politiek teleurstellend. Bij dit boek klopt die overgang gewoon perfect, een naadloze overgang.

Ook de andere mindere elementen die ik in “V” waarnam zijn in dit deel grotendeels opgelost (op een enkele spelfout na). Fabbri zet het Rome ten tijde van Nero op overtuigende wijze neer. De enorme macht die Nero wist te vergaren door zijn onvoorspelbare en gewetenloze aard – en de onvermijdelijke reactie van moordcomplotten.

Fabbri gebruikt historische bronnen bij het schrijven van deze (fictieve) romans. Zo komen in dit boek ene Paulus en Petrus voorbij. Zij zijn voormannen van een onbeduidende sekte die een of andere Joodse man genaamd Joshua aanbidden. Ook komt natuurlijk ook de gebeurtenis waardoor Nero het meest beroemd is voorbij. Het blijft echter een fictief boek, wat Fabbri benadrukt door in het nawoord te beklemtonen dat bepaalde onderdelen toch echt wel verzonnen zijn (of lichtelijk aangepast om in het verhaal te passen. Let dus op dat je dit boek niet gaat zien als een waarheidsgetrouwe vertelling.

Met “Heilig vuur van Rome” is Fabbri op zijn best.

Waardering: 8-/10


Lees “Vespasianus VIII – Heilig vuur van Rome” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.