Vespasianus (IX) Keizer van Rome – Robert Fabbri

Titel: Vespasianus (9): Keizer van Rome
Auteur: Robert Fabbri
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1851 9

Met het 9e boek “Keizer van Rome” komt de Vespasianus-serie van Robert Fabbri ten einde. Het boek wordt vandaag (6 februari 2019) heel toepasselijk gepresenteerd in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Fabbri geeft hier een lezing, waarin hij ongetwijfeld ingaat op de historische feiten waarop hij zijn serie boeken heeft gebaseerd. Helaas lukt het niet om erbij te zijn. Maar dat ik het boek al voor die presentatie heb mogen lezen maakt veel goed.

Dilemma

In dit slotdeel bevindt Vespasianus zich in Judaea. Zijn missie is om de opstand aldaar neer te slaan. Een lastige situatie, een te groot succes kan ervoor zorgen dat Keizer Nero jaloers op hem wordt en hem laat executeren. Maar falen is ook geen optie. Vespasianus besluit de eervolle route te volgen en succes te boeken. Dan komt het bericht dat Nero zelfmoord heeft gepleegd. De politieke verhoudingen beginnen te schuiven, een burgeroorlog volgt. En langzaam beginnen mensen naar Vespasianus te kijken: hij moet hun nieuwe keizer worden.

Historische fictie

Zoals altijd baseert Fabbri zich in zijn boeken zoveel mogelijk op historische bronnen, her en der aangevoerd met een verzinsel: “ik kon het niet laten om hem op het leger van Cambyses te laten stuiten” (p.346). Maar hoewel het een historisch verhaal is, en de afloop dus bij voorbaat bekend, merkte ik in het begin wat verwarring op. Een aantal mensen zijn in een strijd verwikkeld, maar wie is wie ook alweer? En hoezo gaan we daarna ineens een paar jaar terug in de tijd? En…klopt het begin wel met het einde?

Pas rond pagina 35 begon ik er weer een beetje in te komen en ontrolt het verhaal zich op logische wijze voor mijn ogen. De trotse Vespasianus met zijn trouwe vriend Magnus de veteraan. Zijn Caenis, die in alles behalve naam zijn vrouw is en hem terzijde staat met een geslepen politiek inzicht, de vrijgemaakte dienaar Hormus, die in alles trouw aan zijn meester is… allen werken samen. Maar er is ook tegenstand. Zo lijkt de jongste zoon ambitieuzer te zijn dan goed voor hem is, en krijgt Vespasianus ook reden om te twijfelen aan de loyaliteit van zijn oudste.

“Keizer van Rome” geeft, zoals ik dat gewend ben van Fabbri, een goede mix van wapengekletter en politiek intrige. Deze serie, die nu helaas ten einde komt, is perfect geschikt als volgende Netflix-serie. Ik kan niet wachten!

Waardering: 8/10


Lees “Vespasianus IX: Keizer van Rome” zelf!


Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.