Venetiaans Vuur – Sybren Kalkman

Titel: Venetiaans Vuur
Auteur: Sybren Kalkman
Uitgever: De Kring
ISBN: 978 94 629 7039 7

Sybren Kalkman is lid van de “Poorters van Venetië”. Waarom? Omdat hij een zwak voor de stad heeft en zich met deze organisatie wil inzetten om de stad te restaureren. Logisch dus, dat hij zijn boek in het Venetië van de 16e eeuw situeert. Nog logischer dat hij belooft een deel van de opbrengst te doneren aan de restauratie kas.

Maar om een boek nu alleen te kopen omdat het een goed doel steunt, dat gaat wat ver. Is “Venetiaans Vuur” ook lezenswaardig? Mijn eerste gedachte, bij het lezen van de achterflap: waarschijnlijk niet. Want in dat kleine stukje tekst wordt al een groot deel van de verhaallijn weggegeven. Dat is vooral bij het begin van het boek jammer, omdat je weet wat er komen gaat. Het precieze “hoe” en “waarom” is dan nog niet duidelijk, maar erg verrassend is het niet dat hoofdpersoon Roberto Zenier als commandant een stadje moet veroveren.

Gelukkig maakt Kalkman het gebrek aan niet-weten ruimschoots goed door de gedetailleerde beschrijving van de stad. De gebouwen, maar vooral ook de mensen en de onderlinge verhoudingen. Daaruit kun je opmaken dat Kalkman oprecht van Venetië houdt. En ondertussen legt hij alvast de kaders voor een intrige met een enorme hoofdprijs. Een intrige waarin de rijke families van de stad een rol spelen, maar waar ook de vijanden van de Venetiaanse Republiek hun rol in pakken. Vooral de Spanjaarden zien de richting waarin de ontwikkelingen gaan niet zo zitten. Al snel beginnen er doden te vallen. Aan Zenier de taak om zichzelf -en zijn mensen- goed door al het list en bedrog heen te loodsen.

Als je dan uiteindelijk het boek dichtslaat, kun je niet anders dan concluderen dat Kalkman een stad tot leven heeft gebracht. Je vraagt je ook af in hoeverre de claims die hij in het boek heeft opgenomen (zoals de suggestie dat Venezuela eigenlijk geen Spaanse kolonie is geweest, maar oorspronkelijk aan Venetië zou hebben toebehoord) waar zijn. Kalkman laat hier zien dat aan de geschiedenis niet getornd mag worden. In zijn verantwoording gaat hij heel duidelijk in op de vraag wat waar was. En wat onwaar. En daar bemerk ik toch enige verrassing omtrent de dingen die hij me even heeft doen geloven.

Mooi werk.

Waardering: 7,5/10


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.