Tot Stof – Felix Weber

Titel: Tot Stof
Auteur: Felix Weber
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7735 6

Oorlog is klote. Het staat niet zo in “Tot Stof” geschreven, maar het is wel de rode draad die door elke pagina is heen geweven. Volgens de achterflap gaat het boek over een oud-verzetsstrijder. Iemand bij wie hij in het krijt staat heeft een gehandicapt kind. Wanneer dat kind in een Instelling in Limburg overlijdt, gaat de verzetsstrijder op onderzoek uit. Om vervolgens te ontdekken dat de macht van dit katholieke internaat in het Limburg van 1949 nog uitermate groot is.
Alleen… daar gaat dit boek helemaal niet over!

Dit gegeven is slechts een kapstok, waaraan Weber (dat een pseudoniem zou zijn voor een niet nader benoemd bekroond auteur) van alles ophangt. Het gaat over het verzetsverleden van Siem Coburg, het gaat over hoe Coburg na de oorlog in een isolement terechtkomt. Het gaat om hoe in na-oorlogs Nederland collaborateurs erin slaagden alsnog een hoge positie in te nemen. Het gaat om de macht van de kerk. Het gaat over de onderbelichtte verzetssrol van de communisten. Maar het gaat ook over de redenen waarom iemand tot de Kerk toetreedt. Het gaat ook over hoe trauma’s uit de Eerste Wereldoorlog zelfs na 1945 nog hun sporen nalaten.

Het gaat over van alles, maar vooral over één ding: de emotionele sporen die conflicten achterlaten.

Weber weeft de verhaallijnen door elkaar. Soms handig, soms niet. Zo springen we soms van 1949 (waar Coburg richting zijn oude vriend reist en de onderzoekstaak op zich neemt) naar het verleden, om vervolgens weer in 1949 terecht te komen. Alleen ontbreekt er dan een heel stuk. Want in 1949 is de tijd gewoon verder gegaan. Alsof we in een rijdende trein zitten en soms uit het raam kijken en soms lezen. En als we dan weer opkijken, merken we dat we al een paar stations verder zijn. Op zich een interessante aanpak. Maar vooral in het begin wat verwarrend.

Hoe verder je in het boek vordert, hoe minder dit zich voordoet. En langzaam ontvouwt zich tegelijkertijd een beeld van het “nu”, van WOII én van WOI. Je ziet de overeenkomsten tussen de drie tijdperken. Je herkent het gemeenschappelijke en de onderlinge samenhang. Daardoor wordt “Tot Stof” een stuk interessanter.

Als je op zoek bent naar een makkelijk leesbaar verhaal moet je “Tot Stof” niet hebben. Maar als je open staat voor een enigszins andere stijl van vertellen en wanneeer je op zoek bent naar een wat uitdagender stuk literatuur, dan kun je bij “Tot Stof” je hart ophalen.

Waardering: 7/10


Lees “Tot Stof” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *