Op een zondagochtend – Alice Zeniter

Titel: Op een zondagochtend
Auteur: Alice Zeniter
Uitgever: Arbeiderspers
ISBN: 978 90 295 0581 9

De Hongaarse Mandy familie leeft al decennia lang in hetzelfde huis. Ooit een leuk huisje in een groene omgeving, nu aan alle kanten ingesloten door spoorlijnen. De enige manier om bij het huisje te komen is via allerlei halsbrekende toeren waarbij aanstormende treinen ontweken moeten worden. Daar, in die dieptrieste omgeving, groeit Imre op. Samen met zijn vader, opa en zus. Opa heeft een hekel aan zijn vader, omdat deze is verwekt door een verkrachting door een Sovjet soldaat. Het leven is grauw voor de familie. Naargeestig en droef. En Alice Zeniter weet die droefheid en naargeestigheid beklemmend op schrift te stellen.
Ook wanneer de Muur valt en er een nieuwe Tijd aanbreekt, lijkt het de Mandys nog steeds niet voor de wind te gaan. Imre werkt een tijd in een seksshop, maar neemt ontslag net voordat zijn baas hem compagnon wil maken. Imre raakt verliefd en trouwt, maar ook dat huwelijk lijkt de Vloek van de Mandy’s over zich te hebben. Nog meer droefheid volgt. Eenieder die het huisje tussen de sporen betreedt lijkt door een grauwe sluier overdekt te raken.

Alice Zeniter schrijft beklemmend en soms haast deprimerend. Ik kreeg zin om met de ongelukkige bewoners mee te doen bij hun avondlijke sigaret (ik rook niet) en drankmisbruik. Zeniter weet de spanning te vangen tussen enerzijds droom en niet-uitgevoerde ambitie en de moeheid van het bestaan. Het hulpeloze hopeloze van de verschoppelingen van de maatschappij. Een groepje miserabelen die de gedachte dat ze ooit iets van het leven kunnen maken allang hebben opgegeven.

Doordat elke pagina is doordrenkt van dit pessimisme en de melancholie, duurde het een tijd voordat ik “Op een zondagochtend” eindelijk had uitgelezen. Het voelde soms alsof ik niet verder kon lezen, anders zou ook ik de Grijsheid van de Mandy’s ingezogen worden. Dan werd ik overvallen door een onbedwingbare behoefte aan zon, aan kleur. Als tegenwicht voor dit robuuste monument voor de verdrukten en uitgeputtene…

Waardering: 8/10


Lees “Op een zondagochtend” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.