Mist over Londen – C.J. Sansom

Titel: Mist over Londen
Auteur: C.J. Sansom
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026134548

“Ik heb alternatieve geschiedenis altijd fascinerend gevonden – hoe anders de wereld eruitgezien zou hebben als een bepaalde ontwikkeling anders was gelopen. En soms, zoals in mei 1940, was het inderdaad een dubbeltje op zijn kant met de wereldgeschiedenis.”

Met bovenstaande woorden beantwoordt C.J. Sansom in zijn laatste hoofdstuk ‘Historisch perspectief’  mijn vraag: Als er al zó veel boeken over de Tweede Wereldoorlog zijn geschreven, waarom zou je er dan nog één schrijven dat niet eens op werkelijkheid is gebaseerd? Maar toegegeven, de uitleg voldoet. En het alternatieve geschiedenis genre wordt meteen stukken aanlokkelijker wanneer het verhaal zo op feiten is gebaseerd als dat C.J Sansom met “Mist over Londen” doet.

We bevinden ons namelijk in het jaar 1952, Londen. In plaats dat Engeland in 1940 Duitsland de oorlog verklaarde, heeft het zich overgegeven en is het ten tijde van het verhaal verworden tot een vazalstaat van Duitsland. Een dikke mist en stijgende werkloosheid zijn Londen ten deel gevallen en Britse Joden worden steeds vaker, wanneer het rustig is op straat, afgevoerd. Openlijke oppositievoering is verboden, maar Winston Churchill is het heroïsche icoon van de verzetsstrijders.

David Fitzgerald, één van de vele verzetsstrijders die Engeland kent, moet zijn studievriend Frank Muncaster op zien te sporen voordat Gestapoagent Gunther Hoth dat doet. Frank Muncaster heeft namelijk zijn broer, een Amerikaanse staatwetenschapper, na een hooglopende ruzie uit het raam geduwd waarna hij raaskallend werd aangetroffen.  “Veilig en wel” in een psychiatrisch ziekenhuis wordt hij op de hielen gezeten door zowel de Duitse als de Amerikaanse politie, terwijl verzetsmensen die in bijna alle branches mensen hebben, hem proberen te beschermen.

Wat volgt is een persoonlijk relaas van verschillende kanten van het verhaal. Zelfs Gunther Hoth, de Gestapoagent, krijgt diepgang. Het is dan ook juist die persoonlijke maar toch waarschijnlijke achtergrond die Sansom zijn personages meegeeft, die dit boek interessant maakt. Frank Muncaster in combinatie met zijn geheim en achtervolgers maakt dit verhaal tot een thriller, maar daarin ligt dan weer niet C.J. Sansoms kracht. De  600 pagina’s tellende geschiedenis gaat te uitgebreid in op alle politieke details om overal spannend te blijven en daarom werd het soms worstelen om er door heen te komen. Hoewel het eind wel nagelbijtertrekjes veroorzaakt.

“Mist over Londen” is een thriller van gemiddelde kwaliteit, maar voor eenieder die zich interesseert in de Britse en Duitse politiek ten tijde van het nazisme is dit een zeer informatief boek. Ook lijkt Sansom duidelijk te willen maken dat de gevaren van (te) nationalistische partijen ook in de hedendaagse samenleving altijd op de loer liggen en daarom is dit boek beter te zien als een dystopisch maar realistisch schrikbeeld dat evengoed ‘echte’ geschiedenis had kunnen zijn.

Waardering: 7/10


Lees “Mist over Londen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.