Mijn verloren vrouw – Alyson Richman

Titel: Mijn verloren vrouw
Auteur: Alyson Richman
Uitgever: Xander Uitgevers
ISBN: 978 94 016 0248 8

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog leren Josef en Lenka elkaar kennen. Ze worden verliefd en hebben mooie toekomstplannen. Ondanks de dreiging van de oorlog besluiten ze te trouwen. Het lot haalt hen echter uit elkaar, meer dan 60  jaar moeten de geliefden hun leven gescheiden doorbrengen. Kan echte liefde zo lang overeind blijven? Slagen ze er in elkaar terug te vinden?

Het boek begint met een schijnbaar toevallige ontmoeting. Een grootvader op het huwelijk van zijn kleinzoon. Een grootmoeder, toevallig aanwezig? Op het einde van het boek valt deze ontmoeting in zijn plooi…

“Mijn verloren vrouw” schetst een portret van het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het leven van Josef, die tijdig kan ontkomen aan de dreiging van de oorlog en op tijd kan vluchten, en anderzijds het leven van Lenka binnen verschillende kampen. Taferelen worden zo helder omschreven, de auteur slaagt er in om dankzij grondig onderzoek een prachtige roman neer te pennen. De schilderijen die Lenka maakt, de dingen die ze meemaakt in de kampen,… De details zorgen ervoor dat je je bijna kan voorstellen hoe het geweest moet zijn. Het verhaal is hartverscheurend, moeilijk om je voor te stellen dat mensen echt zo geleefd hebben, zo behandeld zijn.

Daarom lees je best ook de noot van de auteur achteraan in het boek. Hierin beschrijft ze zeer mooi welke feiten waargebeurd zijn in het boek, op welke personen de personages gebaseerd zijn en wat er gebeurd is met bepaalde kunstwerken waar Richman over schrijft.

Dit boekt schetst het verhaal vanuit twee oogpunten, hierdoor krijg je een mooi inzicht in het leven van Josef en Lenka nadat de oorlog hen uit elkaar trekt. Je zou zo in het boek willen stappen om de twee terug samen te brengen. Ze bouwen elk een afzonderlijk leven op hoewel ze eigenlijk voor elkaar gemaakt zijn. Gedurende het boek hoop je heel de tijd dat ze een tweede kans krijgen om een gezamenlijk leven op te bouwen.

Deze roman/geschiedenisverhaal is voor mij zeker een aanrader, het is een boek dat blijft hangen nadat je het uitgelezen hebt.

Waardering: 8/10


Lees “Mijn verloren vrouw” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.