Lyssa – Tom Hofland

Titel: Lyssa
Auteur: Tom Hofland
Uitgeverij: Querido
ISBN: 978 9021 402 468

De historische debuutroman van Tom Hofland “Lyssa” speelt zich af in het jaar 1877.  Gaspar Szabo wil zijn verlof het liefst doorbrengen in Mestopes, een fictieve stad. Szabo is een jonge officier die tijdens zijn verlof zijn werk als journalist terug wil uitoefenen. Na zijn legerdienst wil hij terug bij de krant, waar hij reeds eerder werkte, aan de slag.

In de trein, op weg naar Mestopes, ontmoet hij de ravissant mooie Lyssa.  Al snel bloeit er tussen hen een verboden liefde.  Lyssa is namelijk getrouwd met de onsympathieke Viktor.  Zonder het zelf te weten ontmoet Gaspar de man van Lyssa en ze worden vrienden.  Dit is een uiterst gevaarlijke situatie.  Viktor deinst er namelijk niet voor terug iemand uit de dagen tot een duel.  Duelleren was iets dat in die tijd regelmatig gebeurde.  Gaspar doet zijn best om Lyssa te ontlopen.  De onwetende Viktor drijft hem echter steeds weer in haar richting.

Het is zeker de moeite om de debuutroman “Lyssa”van Tom Hofland te lezen.  Tom Hofland schreef met het boek Lyssa een heerlijk kostuumdrama.  Het bevat zowel romantiek, spanning als tragiek.

Verder herken je elementen die terug te vinden zijn bij de werken van de grote Russische schrijvers.  Tom Hofland schrijft over dezelfde problematiek als Tolstoj.  De kiemen van het communisme en kameraadschap komen  aan bod.  Tom Hofland heeft met “Lyssa” een modern boek geschreven dat zich afspeelt in de 19de eeuw.  Op de achterflap is er sprake van een mysterieuze ziekte.

Dit zal de nieuwsgierigheid van de lezer nog extra prikkelen. Het woord “Lyssa” is namelijk een synoniem voor hondsdolheid.  Het is te vinden in de Griekse mythologie.  Lyssa was de godin van razernij bij dieren als gevolg van hondsdolheid.

Wie niet zeker is of Tolstoj iets voor hem/haar is moet het boek Lyssa zeker lezen.  Het is een meer dan behoorlijke kennismaking met dit soort verhalen.

Waardering: 8/10


Lees ‘Lyssa’ zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *