Krijgsbanier van de Adelaars – Ben Kane

Titel: Krijgsbanier van de Adelaars
Auteur: Ben Kane
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1216 6

“Varus, geef me mijn legioenen terug”, die woedende woorden riep Keizer Augustus rond 9 na Christus toen hem het bericht bereikte dat Varus, gouverneur van Germanië drie legioenen verloor in de Slag bij het Teutoburgerwoud. Ben Kane pakt deze historische gebeurtenis en maakt hier een verrassend leesbare roman van.

Hoofdpersoon is Arminius, diende jarenlang als commandant van een eenheid Romeinse hulptroepen. Maar hij was al die tijd bezig om de Germaanse stammen samen te brengen om de Romeinse overheerser een enorme klap toe te brengen. Hij slaagde hierin en lokte het leger in een gebied waar ze geen gebruik konden maken van hun gebruikelijke (superieure) gevechtstechnieken. Van de drie legioenen en de hulptroepen (zeg: 18.000 man) overleefden enkele tientallen het.

Geschiedenis tot leven

De Slag bij het Teutoburger woud is beroemd geworden door de Romeinse geschiedschrijvers, maar Ben Kane brengt het tot leven. Hij zegt hierover: “In dit boek heb ik mijn best gedaan om de gebeurtenissen van die fatale zomer en herfst weer tot leven te brengen en daarbij heb ik mij zoveel mogelijk aan de bewaard gebleven historische details gehouden” (p.395).

Kane laat ons echt kennismaken met Arminius , niet alleen als commandant en strateeg, maar ook als mens. Tegelijkertijd switchen we soms naar het perspectief van de Romeinen. Daarbij kijken we vooral naar de mannen van één enkel cohort: een ervaren commandant en een groentje in het leger.

Het grootste deel van dit boek van ruim 400 pagina’s gaat over de voorbereiding van de slag. Veel politiek en diplomatie, waarbij Arminius zich in allerlei bochten wringt om de stammen (die elkaar niet zo mogen) achter zijn vaandel te krijgen. En ondertussen moet hij alle Romeinen een rad voor ogen te draaien.

Dit zou makkelijk kunnen uitmonden in een eindeloos saai relaas, maar Kane weet de spanning er goed in te houden. Het is onmogelijk dat de beschrijving in “Krijgsbanier van de Adelaars” afwijkt van de werkelijke gebeurtenissen. Er is teveel tijd verstreken om een 100% accuraat verslag te hebben. Maar dat maakt niet uit. Want Ben Kane heeft met deze historische roman een goed leesbaar verhaal neergezet waar je nog een beetje van kunt leren ook nog.

Waardering: 7,5/10


Lees “Krijgsbanier van de Adelaars”  zelf

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.