Koningin op blote voeten – Ildefonso Falcones

Titel:  Koningin op blote voeten
Auteur:  Ildefonso Falcones
Uitgever:  Luitingh-Sijthoff
ISBN:  978 90 218 0932 8

Met het boek ‘De Kathedraal van de zee’ heeft Ildefonso Falcones hoge verwachting geschept voor zijn vervolgwerk. In ‘Koningin op blote voeten’ brengt Falcones een hommage aan de zigeuners in de Spaanse geschiedenis van de 18de eeuw. Het boek is wederom een historische roman dat zich afspeelt rondom twee centrale karakters: de voormalige slaaf Caridad en de jonge vurige zigeunerin Milagros Carmona.

Een kracht van de schrijver is hoe hij de personages tot leven brengt. Als lezer begin je mee te leven met die arme Caridad (Spaans voor liefdadigheid, dat ook haar ondergeschikte en hulpvaardige karakter verklaart), die zich alles laat overkomen en alleen veilig terugvlucht in de rook van haar Cubaanse sigaren. Om te mijmeren.  In het laatste deel van het boek komt er echter een kantelpunt, ze heeft geleerd van de sterke vrouwen om haar heen en stapt over het verdriet heen om haar mijmering te realiseren. De onbezonnenheid van Milagros en de opstapeling van tragische beslissingen doet men hopen dat het levenspad op een gegeven moment toch meer zal lijken op die van de adellijke dames, die Milagros als bijverdienste soms voorspelt. Hierdoor blijf je doorlezen; uit hoop en het verlangen naar dat wat komen gaat.

Het feit dat er nu twee verhaallijnen en hoofdpersonages uitgewerkt moeten worden is misschien een verklaring voor het trage verloop van het verhaal. De levensstijl, cultuur en tradities, die de eigen identiteit van de zigeuners vormen, worden vrij gedetailleerd beschreven. Dit uitweiden en inzoomen in een bepaald ritueel of kleine handeling gaat ten koste van de dynamiek in het verhaal. Terwijl juist de kracht van ‘De Kathedraal van de zee’ de snelheid van het verhaal was, de spanning en het meeleven met het turbulente levensverhaal van de hoofdpersoon Arnau Estanyols die de lezer van pre-geboorte tot 63 jarige leeftijd volgt. In het huidige verhaal wordt er een veel kortere tijdspanne overbrugd, waardoor er veel kleine gebeurtenissen worden opgesomd, die een indruk geven van; en toen dit…, en dit … en dat…

Dit is erg jammer, want het verhaal heeft voldoende basis voor tragiek, avontuur en liefde. Er wordt gehandeld in smokkelwaar, verkracht en geliefkoosd en heel veel gedanst en gezongen. Maar de boventoon in het verhaal zijn eer en wraak. Falcones hanteert een eenvoudige schrijfstijl waardoor het toegankelijk is voor een breed publiek. Het is een goede poging om een stukje geschiedenis onder de aandacht te brengen, maar vanwege ‘De kathedraal van de zee´ waren de verwachtingen hoger en deze zijn helaas niet waargemaakt.  Het is hierdoor niet een hoogstaand boek, maar zeker wel een boek dat je laat meeleven met nieuwe personages, die af en toe, ook als het boek allang weer dicht is, terug zullen komen bij het observeren van het straatbeeld in Spanje.

Waardering: 7/10


Lees “Koningin op blote voeten” zelf!

//

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *