De koffiedief – Tom Hillenbrand

Titel: De Koffiedief
Auteur: Tom Hillenbrand
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8001 1

Ik (koffieverslaafde) was al verkocht bij de titel. En toen wist ik nog niet dat Tom Hillenbrand in “De Koffiedief” de tijd van de VOC tot leven liet komen.

We schrijven 1683. In Europa heeft men koffie ontdekt. Alleen zijn de Europeanen voor hun koffie afhankelijk van het Ottomaanse rijk. Want alleen zij hebben koffieplanten en zetten alles op alles om te voorkomen dat de zaden worden weggenomen. Toch zouden de Hollanders van de VOC maar wat graag hun eigen plantages beginnen. Bijvoorbeeld op Batavia.

Obediah Chalon is een Engelse handelaar en virtuoso: iemand die onderzoek doet naar de natuurwetenschappen. Zijn transacties zijn niet altijd helemaal zuivere koffie, wat ertoe leidt dat hij in de gevangenis zit. Daar wordt hij door de VOC gerecruteerd om een team op te zetten om de koffieplant te stelen. Hij krijgt een onbeperkt budget om dit voor elkaar te krijgen. Oh, en de belofte van vrijheid en 50.000 goudstukken helpt hem ook te kiezen voor een nagenoeg onmogelijke missie.

Dus begint hij, met behulp van wat correspondentievrienden, een team samen te stellen. Een groep misfits. Een vrouw die zich kan voordoen als wie ze maar wil, een stugge Deense zeeman, een oude militair en een kenner van de handel in de Levant. Oh, en natuurlijk de bastaardzoon van de Franse Koning.

Dit onmogelijke gezelschap vertrekt naar het oosten. Naar een wereld die ze niet kennen. Waar zelfs de koffie anders (beter) smaakt. Op zoek naar een simpel plantje, om daarmee het Ottomaanse koffie-monopolie te breken. Maar de Fransen houden hen in de gaten, omdat ze een samenzwering tegen de Koning verwachten.

Soorten historische romans

Eigenlijk zijn er een paar soorten historische romans. Op de eerste plaats heb je de historische roman waarbij de geschiedenis veel belangrijker is dan het verhaal. Dat zijn de boeken waarin heel veel aandacht wordt besteedt aan de historische accuraatheid, waardoor het boek wat stoffig wordt.
Aan de andere kant van het spectrum zijn de historische romans waarbij het verhaal de boventoon voert en de schrijver weinig aandacht besteedt aan de historische correctheid. In dergelijke boeken kan een boer, bijvoorbeeld, aan de aardappelmaaltijd zitten, hoewel de plant pas 50 jaar later ontdekt wordt.

En dan zijn er de boeken waar het verhaal en de historie perfect in balans zijn.

Balans

“De Koffiedief” hoort overduidelijk tot die categorie. Ik heb weliswaar geen factchecking uitgevoerd, maar wat Hillenbrand beschrijft is uitermate overtuigend. Veel aandacht besteedt hij aan de diverse oorlogen, allianties, rijken, heersers, veten en ruzietjes. Zo gedetailleerd, dat het haast niet anders kan dan dat er ergens wel een foutje in sluipt, maar volstrekte consistent. Ook de details waarmee Hillenbrand de kleding van de diverse personen omschrijft maakt dat je het je voor je ziet. De kleding, de straten, de markten. Veel visueler beschreven dan dit zul je het niet snel vinden. Ook de maniertjes van de personages, de eigenaardigheden, de bijzonderheden en de karakters zijn ongelofelijk overtuigend.

Wanneer ik een historische roman lees, zit ik vaak met een half oog op de smartphone, omdat ik steeds weer iets op wil zoeken. Was dit echt zo? Heeft deze personage écht bestaan? En wat is een Justaucorp?

Bij “De Koffiedief” had ik dat niet. Althans… ik had de neiging wel, maar het boek was gewoon te spannend om te onderbreken voor een gang naar Google of Wikipedia.

Kortom: overtuigend en superspannend.

Accuraatheid?

Toch mis ik in “De Koffiedief” een nawoord. Wat had ik graag een toelichting gelezen van de schrijver. Immers, Hillenbrand schrijft met dit boek zijn eerste historische thriller, maar heeft een forse achtergrond op het gebied van non-fictie en Europese politicologie. Ongetwijfeld had hij uitgebreid kunnen vertellen over de mate waarin hij zijn fantasie aan het werk heeft gezet om de gaten in de geschiedlezing te vullen. Wat had ik graag gezien dat hij dit verhaal in een bredere context zou plaatsen.

Eigenlijk best verrassend, want als er één vak was dat ik op school altijd enorm nutteloos vond was het wel, inderdaad, geschiedenis. Het gemis van dit boek, toont dus de kracht van het boek. Bijzonder!

Waardering: 10/10


Lees “De Koffiedief” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.