Jeugd zonder Jeugd – Mircea Eliade

Titel: Jeugd zonder jeugd
Auteur: Mircea Eliade
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 8536 6

In de draaimolen van verleden naar heden

In “Jeugd zonder Jeugd” schrijft Eliade in een stijl à la Borges over een posthistorisch figuur die door een blikseminslag verjongt en terug in de tijd gaat. Herinneringen en realiteit lopen door elkaar heen. Eliade schetst een kluwen van verhaallijnen, losjes aan elkaar verbonden maar gezamenlijk toewerkend naar de kern. Vraag blijft alleen wat er nog in een tijdsvacuüm voor waarheid kan worden aangenomen? En nog belangrijker: wat doen we met de tijd die je gegeven is, voordat alles weer voorbij zal zijn?


Dominic Matei is zijn naam, hij is een oude professor en blijkt na de inslag, als hij bijkomt in het ziekenhuis, meer kennis dan ooit te voren te bezitten. De Chinese taal, waarin hij ooit in vergane tijden een halve studie aan was begonnen, kan hij nu lezen alsof het zijn eigen moedertaal is.

Maar dit is nog niet de meest opmerkelijke ontwikkeling. In zijn verjongde vorm ziet hij eruit als een man van midden twintig. Niemand kan dit geloven als uit zijn paspoort blijkt dat de jongeman door de blikseminslag zijn ouderdom is verloren. De wetenschap ligt op de loer en in een tijd van opkomend naziregime is zijn wezen kant-en-klaar voor experiment. Verscheidene wetenschappers houden er theorieën op na, dat de elektroshock een mutatie heeft veroorzaakt, waardoor zijn verjonging verklaard kan worden. Hij wordt een object van onderzoek. Terugdeinsend door alle aandacht slaat hij op de vlucht en reist de wereld over, van Roemenië naar Zwitserland, van Malta naar India. Daar in India zal hij een meisje ontmoeten dat sprekend op zijn jeugdliefde lijkt.

Toch zullen we uiteindelijk stuiten op de uiterste gevolgen die de blikseminslag op de man heeft. Een vreemdeling vertrouwde hem ooit toe dat hij de leeftijd van honderd jaar zal bereiken. De dag dat Dominic in wezen honderd wordt, maar er vanwege zijn verjonging nog voor dertig uitgaat, komt alles samen.

Eigen interpretatie gaat van dit boek uit. Eliade geeft slechts aanknopingspunten voor betekenisgeving, maar reikt ons geen sluitende explicatie aan. Heerlijk voor wie van filosofische bespiegelingen houdt, moeilijk voor wie er al gauw genoeg van krijgt, zodra er geen touw aan vast te knopen valt.


Lees “Jeugd zonder Jeugd” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.