Jacht op de Adelaar – Ben Kane

Titel: Jacht op de Adelaars
Auteur: Ben Kane
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1287 6
De Arminius-serie van Ben Kane werkte de laatste paar boeken toe naar de grote ontknoping: de Slag bij het Teutoburger Woud. Deze veldslag had werkelijk plaats in 9 na Christus en was een zware vernedering voor het Romeinse Rijk: een stel wilden slachtten 3 hele legioenen af. Arminius kwam, hij zag en hij overwon. Einde van de serie, zou je zeggen.

Het gaat door

Ben Kane heeft echter de slag te pakken. Dus net zoals de geschiedenis niet ineens ophoudt, gaat Kane ook verder na “Krijgsbanier van de Adelaars”. Het is in “Jacht op de Adelaars” 5 jaar later. Het Rijk is van de schrik bekomen en heeft een nieuwe keizer. Deze keizer wil wraak en stuurt een groot leger naar Germania met een heel eenvoudige opdracht. Slacht al die wilden af en breng de Adelaars, de gouden standaarden die de eer van de legioenen symboliseren, terug.

Tullus, de Oppercenturio die er in slaagde om vijftien man van zijn centurie uit het Teutoburger Woud te redden is onderdeel van deze strijdmacht. Hij is dan wel gedegradeerd, maar zijn wraakzucht zindert.

Maar ook Arminius heeft niet stilgezeten. Hoewel de alliantie soms wankelt, heeft hij de stammen nog steeds aan zich verbonden. Samen staan ze voor een gemeenschappelijke vijand. Een vijand die, dat weten ze allemaal, echt geen genade zal tonen. Kan Arminius zijn strategische mirakel herhalen? Komen Tullus en Arminius elkaar nog een keer tegen op het slachtveld? Worden de standaarden gevonden?

Spannend

Zonder al te veel te willen verklappen durf ik wel te vertellen dat ik dit boek spannender vind dan het vorige. Immers, hoe de Slag bij het Teutoburger Woud afliep, dat wist ik al van te voren. Bij deze veldslag kan het echter alle kanten op.

Voeg daarbij het beproefde recept van Kane: dezelfde gebeurtenissen zien we vanuit het perspectief van verschillende personen. Van hoog tot laag, van beide kampen. Hierdoor is het zelfs niet even duidelijk wie nu de hoofdrolspeler is. Is dat Arminius, of eigenlijk toch Tullus? En wie is hier eigenlijk de good guy, en wie de bad guy?

Ben Kane wordt ophet achterflap geroemd als een “rasverteller”. Ik ben niet zo van de superlatieven, maar deze snap ik wel.

Waardering: 8-/10


Lees “Jacht op de Adelaars” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.