Hotel Sacher – Rodica Doehnert

Titel: Hotel Sacher
Auteur: Rodica Doehnert
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8273 2

Bij sommige boeken weet je al bij de eerste zinnen dat je iets bijzonders in handen hebt. “Hotel Sacher” is zo een boek. “Hotel Sacher” begint in het Wenen van 1892. Eduard, de eigenaar van een hotel van aanzien, komt te overlijden. Iedereen verwacht dat het hotel verkocht zal worden en dat de weduwe zich zal terugtrekken. Anna Sacher heeft echter andere plannen. Ze neemt het hotel over en runt het zoals haar goeddunkt. Haar gasten zijn laaiend enthousiast over het nieuwe hotel, dat vanaf nu Hotel Sacher heet.

Een stel uit Berlijn behoort tot die gasten. Martha en Maximilian komen uit Berlijn en zijn een uitgeverij begonnen. Net als de adelijke Von Traunsteins. Al snel ontstaat er een web van geheimen, liefde en verraad.

De kracht van Hotel Sacher

De kracht van “Hotel Sacher” is moeilijk aan te wijzen. Is het de kracht van de personages? De kritiek op maatschappelijke verhoudingen? Het meemaken van het begin van de emancipatie?

Of zijn het de relaties en de psychologische diepgang van de personages? “Hotel Sacher” doet denken aan “Oorlog en Vrede” (van Tolstoj), maar dan een stuk beter leesbaar.

Waar de kracht zit, ik weet het niet, maar hij is voelbaar in elke regel. Eén element dat uniek is (en bijdraagt aan die kracht) is dat de Liefde en de Dood door het hele boek heenzwerven, elkaar ontmoeten, onderhandelen en observeren. Daarmee geeft Doehnert “Hotel Sacher” een filosofisch-observatief tintje mee. Zonder pathetisch te worden doet ze je nadenken over leven, liefde en dood.

“Hotel Sacher” hoort op jouw leeslijst!

Waardering: 9/10


Lees “Hotel Sacher” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.