Het verdriet van Wilhelmina – Tomas Ross

Titel:Het verdriet van Wilhelmina
Auteur:Tomas Ross
ISBN: 978 90 234 8475 2
Uitgever:Uitgeverij Cargo

Normaliter trekken historische romans mij heel erg. Soms geven ze inzicht in zaken die ik nog niet wist, laten een ander beeld schijnen over de geschiedenis of komen met een alternatieve verklaring voor nog niet opgehelderde zaken.

In “Het verdriet van Wilhelmina” probeert Tomas Ross het alle drie in één verhaal. En ik schrijf bewust “probeert”. Naast het verhaal van de hoofdpersonen worden zowel de Nederlandse regering, het Koningshuis, de Verenigde Staten en de Sovjet Unie indirect betrokken via stromannen en dubbelspionnen. Dat klinkt veelbelovend.

Helaas pakt dat niet goed uit. Uiteindelijk wordt niet van iedereen helder wie nou voor welke partij was. Om wat hulp daarbij te bieden heeft Ross voor in het boek alle hoofdpersonen in de verschillende kampen ingedeeld. Wat de spanning weer wegneemt omdat wij al weten wie voor wie werkt. Dus dat lijstje moet je overslaan als je het boek gaat lezen, of toch zeker niet nog eens opzoeken tijdens het lezen van het boek.

Telegram

Ross wil in deze thriller een theoretisch verband leggen tussen het vergaan van een Nederlands schip in de Tweede Wereldoorlog, de aanval op Pearl Harbour en de onafhankelijkheid van Indonesië. John de Bruyn, die de ramp met het Nederlandse Schip ternauwernood overleefd heeft, is in het bezit gekomen van een telegram. Dit telegram zou de verhoudingen in de onderhandelingen volledig om kunnen gooien. Hij heeft zich echter 8 jaar schuilgehouden en niemand weet dat hij nog leeft. Diverse partijen willen het telegram graag in bezit krijgen. Daarbij kan de zus van John, Anke, goed gebruikt worden om het vertrouwen van John te winnen. Als zij van de radar verdwijnt wordt een ex van haar, Arnie Springer, gevraagd naar Indonesië te gaan en dit op te lossen.

Chaos

Klinkt als een mooie basis voor een goede historische thriller. Maar het gaat daarmee op beide fronten mis. Als geschiedkundig boek is “Het verdriet van Wilhelmina” zonder waarde omdat Ross te weinig historische feiten geeft. Ross gooit vooral met namen van politici. Maar als je niets van deze periode weet, krijg je te weinig informatie om je een goed beeld te kunnen vormen.

Als thriller is dit boek niet goed genoeg omdat het de spanning niet goed weet vast te houden door te diep in te gaan op zaken die voor de thriller niet ter zake doen en al die politici die wel genoemd moeten worden, maar geen rol van betekenis hebben in het verhaal.

Daarbij komt een schrijfstijl die chaotisch is. In de eerste helft van het boek stikt het van de flashbacks. Zelfs voorvallen die in de tijdslijnen van het boek vallen worden verteld als herinneringen aan de avond ervoor.

Dat het een beetje de verkeerde kant op ging besefte Tomas Ross waarschijnlijk zelf ook. Ieder hoofdstuktitel bevat de naam van de persoon vanuit wiens oogpunt dat hoofdstuk verteld wordt. Normaliter heeft een lezer deze hulp niet nodig.

Als er dan ook nog een keer een verkeerde naam gebruikt wordt in het boek, niet die van de hoofdpersoon maar juist die van zijn tegenspeler, wordt het erg lastig te volgen.

Het is dus wel even doorbijten om tot het weinig bevredigende en naar mijn idee snel afgeraffelde einde te komen.

Waardering: 5/10


Lees “Het verdriet van Wilhelmina” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.