Het Kind uit Toscane – Rhys Bowen

Titel: Het Kind uit Toscane
Auteur: Rhys Bowen
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1936 3

Ondanks dat Rhys Bowen bekend staat om haar historische fictie en dat één van mijn favoriete genres is, heb ik nog nooit wat van haar gelezen. “Het Kind uit Toscane”  is mijn eerste boek dat ik van haar zie. Behalve het genre is er nog een reden dat het boek me aanspreekt: Toscane. Daar ben ik vroeger veel op vakantie geweest en het schijnt dat dit boek ook aan die prachtige omgeving veel aandacht biedt. Genoeg reden voor mij om dus ontzettend uit te kijken naar dit boek!

Twee verhaallijnen

In “Het Kind uit Toscane” volgen we twee verhaallijnen in verschillende tijden. De Britse piloot Hugo Lingley is neergestort vlak bij het Italiaanse dorpje San Salvatore. Eind 1944 is het einde van de oorlog in zicht, maar juist die laatste maanden willen de nazi’s laten zien wie de baas zijn. De oorlogsmisdaden zijn groter dan ooit en Hugo weet dat hij, als hij door de Duitsers gevonden wordt, geen schijn van kans maakt. Tijdens zijn sprong uit het neerstortende vliegtuig heeft Hugo zijn been gebroken. Van vluchten is dus geen sprake. Gelukkig is daar de mooie jonge Sofia, die hem vindt, verzorgt en eten brengt. Langzaam bloeit de liefde tussen de twee op.

Het andere perspectief dat we zien is dat van Joanne. De dochter van Hugo is in 1973 terug in haar geboortedorp om de begrafenis van haar vader bij te wonen. Een goede relatie tussen Hugo en Joanne is er nooit geweest. Joanne weet dan ook vrijwel niets over het verleden van haar vader en is verbaasd over wat ze allemaal tussen zijn spullen vindt. Ze besluit om haar eigen ellende achter zich te laten en naar San Salvatore te vertrekken om meer over haar vader te weten te komen.

Toscane

Het eerste gedeelte van het boek gaat vooral over het omschrijven van Toscane. De manier waarop Rhys Bowen Toscane beschrijft, zorgt er meteen voor dat ik mij terug waan in het prachtige Italië. San Salvatore heeft nooit echt bestaan, maar de omschrijving die wordt gegeven in “Het Kind uit Toscane” had elk Toscaans dorpje kunnen zijn. Om je helemaal in de stemming te brengen worden er ook heerlijke Italiaanse gerechten omschreven. Joanne wil namelijk graag Italiaans leren koken.

Ook maken we kennis met de Italiaanse feesten en gastvrije cultuur. Voordat ik aan “Het Kind uit Toscane” begon had ik de omschrijving al wel gelezen, maar deze was ik alweer vergeten. Tot de helft van het boek dacht ik dan ook dat dit de sfeer van het boek zou blijven, maar niets was minder waar.

Halverwege het verhaal wordt er in San Salvatore een moord gepleegd. Joanne denkt dat dit van alles te maken heeft met de geschiedenis van haar vader. Vanaf nu wordt het fijne vakantiegevoel van Joanne ruw verstoord door politieverhoren. Als vreemdeling in het afgelegen dorpje, wordt ze meteen verdacht van de moord door de politie. Aan de andere kant voelt ze zich nog steeds thuis tussen de lieve dorpelingen. Ze heeft het idee dat ze steeds dichter komt bij de antwoorden over haar vader die ze zoekt om zijn overlijden een plaatsje te geven.

Ondertussen zien we de liefde tussen Hugo en Sofia groeien en begrijpen we dat er iets gruwelijk mis moet zijn gegaan dat die twee niet samen zijn geëindigd.

Historische fictie

Zoals ik al eerder heb aangegeven ben ik dol op historische fictie. Het boek “De Verdwenen Meisjes uit Parijs” was één van mijn favorieten die als recensie-exemplaar heb ontvangen. Zelf zou ik “Het Kind uit Toscane” niet als een typische historische fictie omschrijven. Ondanks dat het verhaal zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog en het ook duidelijk is dat er zich een oorlog afspeelt in San Salvatore, krijg je eigenlijk weinig mee van de oorlog. Rhys Bowen focust op de moord en op Toscane. De oorlog is meer om de omgeving en sfeer neer te zetten.

Ik vond het verhaal vermakelijk, maar absoluut niet speciaal. De eerste helft ging ontzettend langzaam, waar het laatste gedeelte juist heel erg gehaast voelde. Ook leken er veel dingen te gebeuren zonder een goede reden. Het verhaal was daarnaast ook best voorspelbaar, wat er voor zorgde dat het op geen moment mijn aandacht goed heeft kunnen vasthouden. Ondanks al deze kritiek, was “Het Kind uit Toscane” wel fijn geschreven, waardoor ik me zeker vermaakt heb. Ook waren alle Italiaanse gerechten een leuke toevoeging aan het verhaal. Ik ben wel benieuwd geworden naar andere boeken van Rhys Bowen, maar zou dit specifieke boek niet perse aanraden.

Beoordeling: 6,5/10


Lees “Het Kind uit Toscane” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.