Het Ei van Salaï – Francesco Sorti en Rita Monaldi

Titel: Het Ei van Salaï
Auteur: Rita Monaldi en Francesco Sorti
Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN: 978-90-234-3386-6

Salaï is terug! En hoe. De leugenachtige, genotzuchtige dief die het schrijversechtpaar Monaldi en Sorti gecreëerd heeft, heeft geen van zijn streken of charme verloren. Integendeel, en als karakter lijkt hij zelfs te zijn gegroeid.

Salaï, wiens echte naam Giangiacomo Caprotti is, moet voor zijn pleegvader een opdracht vervullen. Hij moet een kostbaar boek over Kosmografie gaan halen. Om de boodschap te doen, moet Salaï wel naar Rome, de stad die hij zeven jaar eerder samen met zijn pleegvader bezocht en waar hij heel wat avontuurtjes beleefd heeft. Hoewel hij niet zo’n zin in de opdracht heeft, herinnert Salaï zich wel fijntjes de welgevormde dames met rondingen als buffelmozzarella.

Het vinden van het specifieke boek over Kosmografie is niet zo eenvoudig als hij had gehoopt. Op zijn eerste dag bij een drukker in Rome komt hij Brief over de pas ontdekte eilanden tegen. Het beschrijft de ontdekking van Amerika door Columbus maar het roept allemaal vraagtekens bij hem op. Als rasechte kleptomaan kan hij het niet laten dit pamflet te stelen. Op zijn vragen naar het boek wordt niet naar volle tevredenheid gereageerd. Er wordt beweerd dat het boek zeer zeldzaam is. Als hij even later buiten staat, lijken alle drukkers zich uit de voeten te maken.

Zo begint een reeks van mysteries en raadselachtigheden die er uiteindelijk voor zorgen dat hij in de kerkers van Florence belandt. Voor het gerecht aldaar dient hij zich te verantwoorden.

De hoofdstukken in het boek zijn ingedeeld in gedeeltes die memorie genoemd worden waarin hij zich rechtvaardigt tegenover de rechter. De woorden die hij voor de aanhef gebruikt, typeren zijn hilarische onontwikkeldheid zoals bijvoorbeeld: Allerbeste en eerwaardige Mijnheer de Rechter of Schitterende, edele Mijnheer de Rechter.
De humor spat van de memories af waarin hij, leugenaar die hij is, de zaken anders voorstelt en relevante zaken weglaat. Je kunt niet anders dan lachen om zijn streken. Gaandeweg worden de zaken duidelijk.

Zo speelt een Duitse minnares die hij zeven jaar eerder ontmoet heeft, een schimmige rol in het geheel. Hij komt in aanraking met stinkende, schurftige bedelaars en louche handelaren. Uiteraard kan hij zijn ogen niet afhouden van het vrouwelijk schoon en er actie op te ondernemen. Vroegere liefdes duiken op met verrassingen die hij niet voor mogelijk had kunnen houden maar die een logische verklaring hebben. Uiteindelijk lijkt hij een trio gevonden te hebben dat hem aan het boek kan helpen. Dit trio loopt over van de complottheorieën die hem bijna fataal worden maar die, heel knap, als een rode draad door het boek lopen.

Zoals we van het schrijversechtpaar Monaldi en Sorti gewend zijn, speelt het boek tegen een specifieke achtergrond en stellen ze een cruciale historische gebeurtenis centraal waarna ze de kunstmatig aangebrachte laag van waarheid proberen weg te krabben. Dit maal worden er vraagtekens bij de afkomst van Columbus en zijn ontdekking van Amerika geplaatst. Of je de beschreven authenticiteit wilt geloven of niet, het zorgt in ieder geval voor een spannende uiteenzetting die intellectueel prikkelend is.

Hoewel dit boek als een tweede deel over de pleegzoon van Leonardo da Vinci beschouwd kan worden, is het boek zeer goed onafhankelijk te lezen. Het blijft jammer dat het geheel niet altijd even leesbaar is vanwege het illustreren van Salaï’s onbeschaafdheid maar dit doet niets af aan de humor, spanning en verwondering die het boek teweeg brengen. Dit boek is veel beter dan de voorganger en als het schrijversechtpaar deze lijn weet vol te houden, dan is het volgende Salaïboek ook iets om naar uit te kijken.


“Het Ei van Salaï” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.