Farao – Wilbur Smith

Titel: Farao
Auteur: Wilbur Smith
Uitgever: Xander
ISBN: 978 94 016 06042

De middeleeuwen zijn een tijdperk waar een beetje schrijver dankbaar uit kan putten. Dappere ridders, grote uitdagingen, zwaarden en vaandels. Het biedt alles wat je nodig hebt voor een epische strijd. Maar er zijn meer tijdperken waarin heldendaden kunnen worden geplaatst. Zo kennen we natuurlijk ook het fantasy-genre, waarin je vaak middeleeuwse invloeden ziet. Zwaarden, natuurlijk, maar vaak ook een feodale maatschappij. Een enkeling plaatst zijn historische romans in de tijd van het oude Rome.

Wilbur Smith kiest echter voor een andere periode in de geschiedenis: het Oude Egypte.

Voor zover ik weet, zijn er weinig boeken die zich in die periode afspelen. De Christelijke bijbel is eigenlijk het enige boek wat te binnen schiet. “Farao” speelt echter een stuk eerder, al is niet precies duidelijk wanneer.

Tijdens een veldtocht overlijdt farao Tamose. Zijn loyale generaal en adviseur Taita brengt de veldtocht tot een goed einde en keert als overwinnaar terug naar Luxor. Daar wordt hij niet als held ontvangen zoals hij had verwacht. Nee, de nieuwe farao, zoon van Tamose, beschuldigt hem van verraad. Taita weet het zo te draaien dat hij nogmaals op veldtocht gaat. Weer keert hij terug. Weer wordt hij van hoogverraad beschuldigd. Hij kan maar één ding doen: vluchten uit het hem zo geliefde Egypte, dat achterblijft met een steeds gestoorder wordende farao.

Samen met een paar andere strijders die loyaal zijn aan Tamose besluit hij dat het tijd wordt voor een andere Farao. Samen bouwen ze een leger op, om de strijd aan te binden.

Hoewel het verhaal erg mooi in elkaar zit, en de hoofdpersonen historische namen hebben (zoals Ramses, en Cleopatra), moet je er als lezer voor waken de gebeurtenissen als al te historisch te beschouwen. Een snelle ronde over Wikipedia leert je al snel dat de personages de verkeerde achtergrond hebben om als de “echte” door het leven te kunnen gaan. Denk dus niet dat je een geschiedenislesje krijgt; “Farao” is puur fictie. Goed om in gedachten te houden. In deze tijd van “fakenieuws” kunnen we echt geen dosis “fake-history” gebruiken.

Trouwens, dat zou al duidelijk moeten zijn door de rol die de Goden en andere mythische wezens in het verhaal spelen.

Niet waarheidsgetrouw dus, maar wat maakt het uit? Wilbur Smith zet met “Farao” een heerlijk verhaal neer. Een historische roman waarin liefde, trouw, strategie en strijd hand in hand gaan. Een verhaal waarin je van de belangrijkste personen leert te houden (of hen juist haat). Een fijn boek om lekker (hyggelig) mee op de bank te zitten.

Waardering: 8/10


Lees “Farao” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.