De Wraak van de Katana – David Kirk

Titel: De wraak van de Katana
Auteur: David Kirk
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 0814 5

Musashi Miyamoto is samurai. Niet alleen in het boek, ook in het echt, want van 1585 tot 1645 leefde een man met deze naam die bekend werd als de beste zwaardvechter ooit. Al van jongs af aan is Miyamato onderwezen in De Weg. Niets zo belangrijk als Eer. Wanneer zijn kant de slag bij Sekigahara verliest beseft Miyamoto ineens dat De Weg eigenlijk helemaal nergens op slaat. Waarom zouden volwassen mannen hun Daimos blind volgen? En nog erger: waarom zou iemand Seppuku (traditionele zelfmoord) plegen, enkel voor een sociaal construct als “Eer”?

Miyamoto gaat in het leven verder als onafhankelijk individu. Nu de schellen van de ogen zijn gevallen, wil hij gewoon leven. Geen geweld meer. Geen blinde volgzaamheid. Maar helaas voor hem, heeft de Yoshioka-school uit Kyoto een dodenlijst waar op de een of andere manier zijn naam op is gekomen. De school stuurt iemand op hem af, met één doel: hem doden. De dingen lopen echter op een manier die niemand had voorzien.

Buitenstaander

Het is bijzonder te constateren hoeveel boeken over samoerai worden geschreven door buitenstaanders. Westerlingen zoals Chris Bradford (De Jonge Samoerai) of Lesley Downer schrijven doodleuk verhalen waarin het Japanse wereldbeeld tot in de haarvaten is doorgedrongen. De Japanse cultuur staat op veel punten volstrekt aan de andere kant van het spectrum vergeleken met de Westerse. Maar David Kirk lijkt erin geslaagd te zijn de essentie te vangen. Want zijn schets komt bijzonder overtuigend over. De manier waarop hij de hogergeplaatste figuren hun onderricht laat geven leert ook ons een paar dingen over eer en trouw. En als je er voor open staat, zet hij je ook af en toe aan het denken. Want zoals de Samoerai zich overduidelijk laten leiden door hun principes en filosofie, zo heeft ieder van ons ook zijn eigen filosofie. De filosofie van de samoerai blijkt niet onomstreden. De vraag dringt zich dan ook op hoeveel van onze eigen overtuigingen eigenlijk zo vaststaand zijn.

Maar goed, filosofische overwegingen zijn overigens gewoon een zijweggetje, want het verhaal richt zich gewoon op een samoerai die in vrede wil leven en zijn best doet om met rust te laten geworden, maar ondertussen gedwongen wordt een nieuwe vechtsstijl te ontwikkelen.

Waardering: 7,5/10


Lees “De wraak van de Katana” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *