De Veleda Voorspelling – Chris Houtman

Titel: De Veleda Voorspelling (Veleda-trilogie, deel 1)
Auteur: Chris Houtman
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1836 6

Ineens lag hij daar, op de deurmat: “De Veleda Voorspelling” van Chris Houtman. Het boek doet denken aan de Vespasianus-serie van Robert Fabbri, met een mooie extra.
We kennen Chris Houtman hier natuurlijk al een tijdje. De eerste recensie (“Akte van Berouw”) scoorde in december 2017 een nette 7,5. Zijn “Getal van het beest” kreeg in oktober 2018 hetzelfde cijfer. En “Het negende gebod” scoorde nóg hoger.

Wat al zijn boeken gemeen hebben is dat hij altijd de actualiteit probeert op te zoeken. Dat brengt het risico met zich mee dat zijn boeken snel gedateerd zijn. “De Veleda Voorspelling” is wat dat betreft een veilig boek. Het speelt namelijk in de verre geschiedenis, in het Rome onder keizer Nero.

Gijzelaar

De hoofdpersoon van dit boek is Elfleda, een Friezin die naar Rome wordt gestuurd als gijzelaar. Het is in die tijd gebruikelijk dat stamhoofden hun dochter sturen en niet hun zoon. De Romeinen hadden hun lesje namelijk wel geleerd met Arminius. Ook hij was gijzelaar en gebruikte zijn tijd in Rome om te leren hoe de legioenen te verslaan.

Elfleda is niet zomaar een dochter, ze is ook nog eens priesteres. Onderweg naar Rome bezoekt ze de Veleda, een hoge priesteres die onder de Germanen en Bataven in hoog aanzien staat. Elfleda krijgt de opdracht mee om Rome goed te onderzoeken. Zoals Arminius de Romeinse krijgskunst bestudeerde, moet Elfleda het politieke spelletje zien te doorgronden.

In Rome maakt ze kennis met Plinius (die we kennen uit “Het Negende Gebod”). Plinius neemt haar (min of meer illegaal) onder zijn hoede, om te voorkomen dat ze aan het hof ten prooi valt aan de grillen van de keizer. Ze leert snel, maar haar opdracht blijft haar bezig houden. Wanneer in Brittanica een opstand uitbreekt onder Boudicca, heeft ze dan ook bovengemiddelde interesse. Valt hier voor haar nog iets te leren?

Maar dan ontdekt iemand dat Plinius haar in huis heeft genomen en moeten ze op de vlucht.

Bonus: context

Qua inhoud lijkt “De Veleda Voorspelling” erg op het werk van Robert Fabbri en Ben Kane. Voor de liefhebber van het genre is “De Veleda Voorspelling” dan ook een puur genot. Houtman doet echter iets dat die andere twee niet doen: her en der in het boek geeft hij een toelichting waarin hij de historische context schetst.

Dat doet hij niet, zoals sommige schrijvers, in ellenlange voet- of eindnoten, maar in kaders. Deze zijn helder geschreven en veelal voorzien van een illustratie. Vaak zijn dergelijke onderbrekingen storend voor de leeservaring, maar Houtman lijkt een perfect gevoel voor timing te hebben. Zijn toelichtingen komen op een volstrekt natuurlijk moment, waardoor ik ze net zo geboeid lees als de hoofd-verhaallijn. Dankzij de toelichting snap ik beter wat er gebeurt en kan ik me beter in de personages inleven.

Weer een trilogie…

Het enige nadeel van “De Veleda Voorspelling” is dat het onderdeel is van een trilogie. Wéér zo’n trilogie, die eindigt met een non-ending, waardoor je ook het volgende boek moet kopen. Een goed verdienmodel voor de uitgever, ongetwijfeld.

Als lezer wil ik liever een afgerond verhaal zien. Ik wil niet maanden moeten wachten tot het volgende deel. En ik wil al helemaal niet gedwongen zijn het eerste te herlezen, omdat ik inmiddels belangrijke details vergeten ben. Ik, toch best een veel-lezer, merk dat ik daar steeds meer weerstand tegen voel. Desalniettemin…dat kan ik Chris Houtman natuurlijk niet verwijten. En ja…ik zit vol smart te wachten op de volgende twee delen.

Waardering: 7,5/10


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.