Francesco Sorti en Rita Monaldi – De Twijfel van Salaï

Titel: De Twijfel van Salaï
Auteur: Francesco Sorti en Rita Monaldi
Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN: 978-90-234-272-6-1
Taal:
Nederlands

Het schrijversduo Monaldi en Sorti maakte furore met hun Imprimatur, Secretum en Veritas, de eerste drie delen van een zevendelige historische reeks waarvoor de auteurs jarenlang historisch onderzoek hebben gedaan. In De Twijfel van Salaï zijn de auteurs wederom ondergedoken in historische archieven en geschriften en brengen ze personages op een verrassende wijze tot leven. Ook nu worden onbekende historische gebeurtenissen opgediept en verwerkt in een verhaal over Rome en speelt het gekonkel van de pauselijke orde en politieke intriges een rol.

Het hoofdpersonage is de geadopteerde zoon van Leonardo da Vinci, Salaï, die werkelijk bestaan heeft. Salaï mag dan wel opgroeien met de geniale Da Vinci, maar lijkt weinig van zijn hoogbegaafdheid mee te krijgen. Hij komt over als een ongepolijste, ongeletterde vrouwenjager met een hoog libido, iemand die ‘streetwise’ is, een vaardigheid die Leonardo ontbeert, zo leren we. Ondanks zijn gebreken zoals zijn kleptomanie die met name zijn pleegvader moet ontgelden, lijkt hij een goede vent. Da Vinci speelt een schimmige rol in het geheel. Zijn financiële situatie die allesbehalve florissant is, dwingt hem min of meer tot obscure opdrachten. Hij en zijn pleegzoon zijn eerst observanten maar hun beider nieuwsgierigheid en betrokkenheid bij verschillende, niet helemaal te duiden opdrachtgevers maakt het geheel van mysteries compleet. Hoe staan namelijk bepaalde groeperingen tegenover de paus? Welke rol spelen de Duitstaligen in dit geheel? Niets lijkt wat het is in dat Rome van toen.

Een pluspunt van het boek is dat we meer over Da Vinci als mens te weten komen. Hij wordt in dit boek niet als het Renaissancistische genie geportretteerd maar als sterfelijk wezen met al zijn gebreken en tekortkomingen. Zoals zijn minderwaardigheidscomplex en zijn schaamte over zijn gebrek aan kennis van Latijn. Door de bijzondere invalshoek wordt inzicht geboden in afgesloten hoofdstukken in de geschiedenis. Verder heeft het boek een sterk humoristische inslag. Dat begint al met de ondertitel dat De onverbeterlijke leugenachtige genotzuchtige dief, over de onderzoeken van Ser Lionardo de schilder zijn leermeester en pleegvader heet. Qua opzet is het opgebouwd uit brieven die Salaï aan een opdrachtgever schrijft. De aanhef van zijn brieven begint ook hilarisch: Uitnemende en innemende Meester of Dierbare goede Meester of zelfs Hele goeie wijze Meester.

Het is jammer dat de zinnen soms krom opgeschreven zijn om het niveau van Salaï weer te geven. Naar mijn smaak zijn de zinnen ook iets aan de lange kant. Het boek haalt het qua spanning niet bij de zevendelige reeks van de auteurs maar is fijn als tussendoortje, ter ontspanning en ter vermaak.


De Twijfel van Salaï zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.