De tijd zal het leren – Jeffrey Archer

Titel: De tijd zal het leren
Auteur: Jeffrey Archer
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7314 3

“Voor de liefhebbers van Ken Follett”, zo zie ik op het omslag van “De tijd zal het leren”. Jammer dat ik nooit wat van Follett gelezen heb, want die claim kan ik niet staven. Niet nodig ook, want “De tijd zal het leren” is een goede wijn die de Follett-krans niet nodig heeft.

Hoofdpersoon is Harry Clifton, een jongen die zijn vader niet gekend heeft, omdat deze in de oorlog (WO I) gesneuveld is. Of zou zijn, want Clifton mag dan uit een lager milieu komen, hij snapt heel goed dat dit verhaal niet klopt, want de oorlog was al meer dan een jaar voorbij toen hij geboren werd. De waarheid is echter een stuk naarder.

Harry spijbelt van school. Waarom zou hij lessen volgen, hij eindigt toch in de haven. Dan blijkt hij een bijzonder talent te hebben en krijgt hij de kans om naar de betere scholen te gaan. Daar raakt hij bevriend met twee jongens. De een is Giles, zoon van een rijk industrieel, met wie de band vele malen verder gaat dan ze beiden vermoeden. De ander is Deakins, een hyper intelligente jongen.

“De tijd zal het leren” begint in 1919, en eindigt met de eerste schoten van de Tweede Wereldoorlog. Leuk, een brede tijdspanne waarin je een verhaal kunt volgen. Archer kiest echter voor een andere invalshoek, waarbij we dezelfde gebeurtenissen steeds door een ander personage verteld krijgen. Hiermee weeft Archer een kostbaar kleed van invalshoeken die feilloos in elkaar haken en creëert hij een totaaloverzicht waardoor je voor alle personages sympathie krijgt. Elk huisje heeft zijn kruisje, maar iedereen probeert er het beste van te maken.

“De tijd zal het leren” eindigt met een cliffhanger, waardoor je verlangd naar het volgende deel van wat wordt omschreven als “De Clifton Kronieken”.

Waardering: 8/10


Lees “De tijd zal het leren” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.