De laatste vluchtelinge – Tracy Chevalier

Titel: De laatste vluchtelinge
Auteur: Tracy Chevalier
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 90 229 6037 0

Honor Bright is een jonge vrouw die in een klein Engels plaatsje is opgegroeid als onderdeel van de lokale Quakergemeenschap. Haar zus vertrekt naar Ohio, om daar met iemand te trouwen. Omdat haar verloving is afgebroken besluit ze met haar zus mee te gaan. Maar haar zus wordt ziek en komt te overlijden. Ze trekt in bij de beoogde echtgenoot en diens huisgenote en merkt dat het leven in Ohio een stuk minder beschermd is dan in het Engelse Bidport. En ze komt al snel in aanraking met de slavernij. Ze wil helpen, maar hoe?

Terwijl ze steeds meer betrokken raakt bij The Underground Railroad (een netwerk om vluchtende slaven te helpen) stuit ze op tegenstand bij de familie waarbinnen ze is ingetrouwd en de rest van de gemeenschap. Hierdoor komt ze voor duivelse dilemma’s te staan.

Tracy Chevalier schrijft met diepte. De belevingswereld van Honor is levendig en toegankelijk. Het grootste deel van het boek is geschreven vanuit het oogpunt van Honor, maar dit wordt afgewisseld met brieven. Hierdoor wordt de kloof tussen de werkelijke beleving van de persoon en datgene dat ze met anderen wil delen duidelijk. Het dwingt je welhaast om je in te leven in haar situatie, waardoor je er niet aan ontkomt om jezelf de vraag te stellen wat je zou doen. Zou jij een slaaf helpen, iemand die je nooit gezien hebt, wanneer je weet dat dit bijna zeker ook betekent dat je alles zal worden afgenomen? Van jou en je familie?

Het is een thema dat in de Nederlandse literatuur veelvuldig behandeld wordt: “Wat zou ik doen”. Meestal gebeurt dit tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Sterker nog, dit komt zo vaak terug dat ik moe ben geworden van het hele thema WO II en Holocaust. Door de andere historische setting wordt het door Chevalier zeker de moeite waard om erover na te denken.

Waardering: 7,5/10


Lees “De Laatste Vluchtelinge” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.