De jongen op de berg – John Boyne

Titel: De jongen op de berg
Auteur: John Boyne
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7553 6

John Boyne heeft iets met kleine jongens. Als onderwerp voor zijn boeken dan, he! Zijn eerdere boek “De jongen in de gestreepte pyama”  beschreef hij het onbegrip van een achtjarige jongen die met zijn ouders naar Auswitzch moet. Niet als gevangene, maar als “personeel”. De jongen begrijpt, in al zijn onschuld, niet waarom die andere mensen niet achter het hek vandaan mogen.

“De jongen op de berg” is een soortgelijk boek. Pierrot is zeven als hij beide ouders verliest. Zijn vader pleegt zelfmoord omdat hij niet om kon gaan met de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog, zijn moeder overlijdt aan een ziekte. Na een tijdje wordt hij opgevangen door zijn tante. Hij mag bij haar gaan wonen in het huis waar ze werkt als huishoudster. Een huis op een berg. Genaamd het “Arendsnest“.

Daar wordt de onschuldige zevenjarige Pierrot in de loop der tijd omgevormd in een goed Duits kind. Een kind dat trots is op zijn uniform en rang. Een kind dat van Mijnheer leert hoe de wereld in elkaar zit. En die lessen geeft Herr Hitler hem graag, want hij is leergierig. Pierrot, nu Pieter, snapt alleen niet waarom andere mensen hem niet aardig meer vinden. Hij doet toch precies wat een goed Duits kind doet? Verraders geef je aan en macht moet je uitoefenen. Daar is toch niets mis mee?

Ik heb “De Jongen in de gestreepte pyama” zelf (nog) niet kunnen lezen, dus vergelijken is voor mij lastig, maar ik stel me voor dat Boyne in dit boek uit hetzelfde vaatje tapt. Ook hier laat Boyne de waanzin van de oorlog zien vanuit het perspectief van een jong, naïef kind. Een vormbaar kind. En daarmee geeft Boyne ons ook een waarschuwing: hoe makkelijk het is om een onschuldig brein om te bouwen tot een brein dat vol staat van wij/zij-denken , (onbewuste) haat en superioriteitsgevoelens.

Een waarschuwing die niet vaak genoeg kan klinken, ook niet nu de AZC’s overlopen en heel Europa meeleeft met Parijs.

Waardering: 8/10


Lees “De jongen op de berg” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.