De erfenis van de Boleyns – Philipps Gregory

Titel: De erfenis van de Boleyns
Auteur: Philippa Gregory
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 5314 5

“De erfenis van de Boleyns” is het vervolg op de succesvolle eerste roman “De zusjes Boleyn”, die ook verfilmd werd. Beide boeken vertellen het verhaal van Koning Hendrik VIII, die Engeland regeerde van 1509 – 1549 en in die tijd maar liefst zes vrouwen tot zijn echtgenotes maakte en ze vervolgens weer afdankte. En dit gebeurde op een uiterst geweldadige manier.

Nadat de koning zich van de eerste drie koninginnen op verschillende wijzen ontdaan heeft, is hij nu weer klaar voor de volgende vrouw, ook al is hij in de veertig en bovendien vaak ziek. Zijn oog valt op de jonge Anna van Kleef, niet het mooiste meisje ooit, maar wellicht wel de beminnende rustige echtgenote, waarnaar Hendrik op dit moment de zin in heeft. Hij laat Anna dus vanuit Kleef, Duitsland, naar zich toe komen om met haar te trouwen en hopelijk nog wat erfgenamen op de wereld te zetten.

Maar hun eerste ontmoeting verloopt rampzalig, wat vooral aan Hendrik zelf te danken is. Ontstemd gaat de koning toch maar met haar trouwen, maar al gauw heeft hij genoeg van Anna en dan is er ook nog een andere vrouw, die hem interesseert. Het “meisje” Katherine Howard, dat in Anna’s hofhouding werkt is een kokette 15-jarige, maakt er meteen gebruik van dat de koning haar zijn aandacht schenkt. Aangemoedigd door haar oom en Jane Boleyn, verleidt ze de koning en krijgt hem zo ver, dat die van Anna gaat scheiden en met haar gaat trouwen. Jane Boleyn, de vrouw van de broer van de beroemde koningin Anne Boleyn heeft al in de hofhoudingen van alle koninginnen gewerkt. Ze zag ze komen en vallen en net zoals ze er al eerder haar medewerking aan de intriges van het hof verleende, heeft ze ook deze keer weer haar hand in het spel. Ze dient alleen maar de koningin, zegt ze, maar voornamelijk volgt ze haar eigen belangen en die van Katherine´s oom. Zij speelt echter met het vuur en als koning Hendrik een maal erachter zou komen, zouden de consequenties onafwendbaar zijn. Voor alle metgezellen dreigt het schavot.

Het verhaal van koning Hendrik VIII en zijn zes vrouwen is natuurlijk velen bekend, ook al worden de twee vrouwen, waarover het in dit boek gaat, vaak alleen even bij hun naam genoemd, mede ook omdat ze allebei maar heel kort de vrouw van de koning waren. Toch slaagt Philippa Gregory er heel goed in, om Anna, Katherine en ook Jane Boleyn tot leven te brengen. Afwisselend brengen deze drie dames verslag over hun situatie, hoe ze tegen de koning en het hof aankijken en wat ze stuk voor stuk beleven. Op die manier ziet de lezer hun verhaal uit drie verschillende perspectieven.

Wat ik vooral heel leuk vindt, is de beschrijving van Philippa Gregory over de koning zelf en het gevaar dat van hem steeds uitgaat. Machteloos kan iedereen alleen toekijken en hopen dat de torn van Hendrik aan hen voorbij trekt. Deze man, de vader van Queen Elizabeth, die Engeland het Gouden tijdperk bezorgde, was een tyran, een gek en een wispelturig idioot, een dodelijke combinatie voor een heerser en Gregory laat dit de lezer uitzonderlijk goed beseffen.


Lees “De erfenis van de Boleyns” zelf

– Helaas, niet meer leverbaar –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.