De elfde plaag – Wilbur Smith

Titel: De elfde plaag
Auteur: Wilbur Smith
Uitgever: Xander
ISBN: 978 94 016 0062 0

Het had niet veel gescheeld of ik had “De elfde plaag” van Wilbur Smith al na een paar pagina’s aan de kant gegooid. Het boek begint namelijk met een nogal grafische weergave van een “ceremonie”. Bij deze ceremonie wordt het Innerlijk Oog van de magiër Taita geopend. Alleen moet daarvoor wel zijn fysieke oog worden verwijderd.

Uiteindelijk besloot ik dit stuk maar gewoon over te slaan en verder te lezen. Smith wordt op meer plekken nogal grafisch in zijn beschrijving, maar na die eerste ceremonie valt de rest alleszins mee en kunnen we ons concentreren op het verhaal.

Het verhaal draait om de rivier de Nijl. Deze rivier, de levensader van het oude Egypte, is veranderd in een doodse poel. Het weinige water dat er nog in stroomt is giftig.

Taita wordt, samen met zijn bodyguard Meren, door de Farao van Egypte uitgezonden naar de bron van de Nijl om te zien of hij de rivier opnieuw kan laten stromen.

Al snel blijkt dat de rivier niet door natuurlijke oorzaak is verdwenen. Een tovernares, die zich voordoet als Godin, heeft de Nijl geblokkeerd om hiermee Egypte op de knieën te dwingen. En belangrijker: om Taita naar haar toe te lokken zodat ze zijn kennis en ervaring kan stelen.

Taita en Fenn

Onderweg beleven de personages de nodige avonturen, waarbij ze ook een jong meisje (Fenn) oppikken. Dit jonge meisje is volgens Taita de reincarnatie van de oude Egyptische koningin. Ondanks de jonge leeftijd van Fenn en de oude leeftijd van Taita trekken de twee al snel naar elkaar toe in een liefdevolle relatie. Deze relatie roept bij mij, zwak uitgedrukt, wat gevoelens van ongemak op. Een man van ruim anderhalve eeuw oud met een meisje van 13, dat kan niet kloppen. Maar ja, de ziel van het kind is net zo oud als hij en het is magie, toch…? Maar toch, ik heb er wat moeite mee.

Net als het eerdere “Farao”  is “De elfde plaag” een historische fictie. De setting lijkt historisch, maar de gebeurtenissen en personages zijn overduidelijk geheel fictief. Het is een lijvig boek, waar je niet in een paar dagen mee klaar bent. Maar het is zeker het lezen waard.

Waardering: 7/10


Lees “De elfde plaag” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.