De eerste priesteres- Jacqueline Zirkzee

Titel: De eerste priesteres
Auteur: Jacqueline Zirkzee
Uitgeverij: London Books
ISBN: 9 7894 9288 348 3

Archeologische vondsten
“De geschiedenis begint met de Sumeriërs“, leerde Jacqueline Zirkzee tijdens haar studie. Dat bleek een leugen. Lang vóór de eerste tempelsteden ontwikkelde zich in Mesopotamië een bijzondere cultuur. Volgens de vroegste bronnen werd de aarde toen zij jong was bevolkt door de Anunnaki, de nakomelingen van Anu. Zij leerden de mensen de geheimen van een hogere beschaving. Raadselachtige archeologische vondsten brachten de auteur op het spoor van een veel ouder, vergeten tijdperk. Verlengde schedels, merkwaardige beeldjes en een heiligdom op een heuvel van 7500 jaar oud inspireerden haar tot een verhaal over onze vroegste voorouders. “De eerste priesteres” is een avontuurlijk verhaal dat zich afspeelt in het Tweestromenland van 5500 voor onze jaartelling. In de periode tussen de vroegste landbouwers en de eerste steden verscheen in Eridu, vlak bij Ur, het eerste heiligdom. Maar wat ging daaraan vooraf? 

Religie
In “De eerste priesteres” wordt de lezer meegenomen naar een tijd waarin nog geen georganiseerde kerk bestond. Het was het eerste begin van onze beschaving. De mensen gingen er toen vanuit, dat moeder aarde alles voortbracht. Door offers aan de goden in de vorm van bijvoorbeeld zaden, vruchten, gemaakte beeldjes hoopten de mensen de goden gunstig te stemmen en voorspoed over hun stam af te roepen.

Maar offers zijn soms niet genoeg. Het Dorp van de Reiger is een boerengemeenschap, dat wordt getroffen door rampspoed. Als het water van de zondvloed is gedaald, dreigt  hongersnood. Het land is verzilt  door de overstroming en de oogsten mislukken.  Inanna, de kleindochter van de ziener en Eridu haar tweelingbroer krijgen de schuld en worden verstoten: “Een tweeling brengt ongeluk. En als het een jongen en een meisje is, betekent dat dubbel ongeluk, want verwante  mannelijke en vrouwelijke kinderen horen niet zo dicht bij elkaar te zijn. En als dan een van hen niet lijkt op een mens zoals de moeder die gekneed heeft, is dat driedubbel ongeluk”. (p. 27)

Ze verlaten de stam en  gaan samen op weg naar een onzekere toekomst. Onderweg ontmoeten mensen van andere stammen zoals herders en moerasbewoners om uiteindelijk op een plek te komen waar ze zich gaan settelen.

Vier delen|
“De eerste priesteres” is opgebouwd uit vier delen. In het eerste deel maak je kennis met het dorp van de reiger, waar Inanna en Eridu wonen en de ramp die hun overkomt. In het tweede deel lees je wat hun komst en verblijf bij de herders. Het derde deel verhaalt over de kennismaking met de moerasbewoners. In het vierde deel bereiken Inanna en Erudi het eind van hun reis.

Mening
“De eerste priesteres” is een realistisch, sfeervol historisch verhaal over het prilste begin van onze beschaving. Ik moest er in het begin even in komen. Vooral de af en toe vrij lange zinnen maakten dat ik wat tijd nodig had om op gang te komen, maar gaandeweg greep het verhaal van Inanna en Eridu mij. De hoop op betere tijden, onzekerheid, loyaliteit en de liefde komen goed tot uitdrukking in het verhaal. Een mooie mengeling van feit en fictie. Ik heb weer iets geleerd over vroegere beschavingen.

Waardering: 7,5/10


Lees “De eerste priesteres”zelf!

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.